Състоянието на ЕС: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще се обърне към ЕП

В 10.00 ч. (българско време) на 15 септември председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще произнесе речта си за състоянието на ЕС, последвана от дебат с членовете на ЕП.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да представи резултатите от работата на Европейската комисия през изминалата година, по-специално за справяне със здравната и икономическата криза, предизвикана от COVID-19. Тя също така ще сподели с евродепутатите визията си за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, включително икономическото възстановяване, борбата с изменението на климата, програмата за цифровизация и Конференцията за бъдещето на Европа.

В отговорите си членовете на ЕП ще направят оценка на работата на Комисията и на инициативите, предвидени за следващата година. Те ще представят и собствените си виждания и идеи. Годишния дебат за състоянието на Съюза дава възможност на членовете на ЕП да проверят работата и плановете на Европейската комисия и да помогнат за определяне на посоката на ЕС.

Контекст

Дебатът за състоянието на Европейския съюз е ключов момент за доказване на отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС. Той дава възможност на Европейският съюз да се доближи до гражданите, като се изтъкнат основните точки за действие и предизвикателства през годината. Правата на гражданите и демократичният процес са в центъра на този уникален пленарен дебат.

Pin It on Pinterest