Румен Петков: Зависимости са причината за безсилието да се сложи ред в „Ай Си Джи Би“

Зависимости са причината за безсилието да се сложи ред в „Ай Си Джи Би“. Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков и определи цялостното състояние на българската енергетика като тревожно.

Той представи хронология на поредния случай, който илюстрира гореизложеното.

„На 7 юли съм го запитал дали „Ай Си Джи Би“ използва услуги на PR агенция, каква е стойността на тези услуги, ако ползва, и дали министърът счита, че е редно и трябва да използва услугите на PR консултанти. Той ми отговаря, че не знае и ще пита енергийния холдинг. Енергийният холдинг на свой ред ми отговаря, че не знае и ще пита ръководството на „Ай Си Джи Би“”.

Румен Петков изрази учудване от незнанието на отговора на зададения от него въпрос, предвид факта, че официалната кореспонденция на „Ай Си Джи Би“ се води от Action Global Communications Bulgaria.

„Това е агенцията. Некадърието е облечено в специфична мотивация, която възпитанието ми пречи да нарека корупционна. Отговорността вече е на президента Радев. Не може в продължение на повече от 8 месеца, година, да говорим за това, че „Ай Си Джи Би“ съсипва газовата сигурност на България, съсипва проект, осигурен със сериозно европейско финансиране. Не може този министър на енергетиката, за който президентът Радев носи лична отговорност, вече месеци наред да не може да направи нищо“.

Румен Петков заяви, че налице е откровена зависимост на служебния енергиен министър от „Ай Си Джи Би“, която води към президентството.  

В крайната цена на проекта – Междусистемната газова връзка Гърция-България, бяха включени и две АГРС при Кърджали и Димитровград, които в последствие отпаднаха, без това обаче да повлияе на въпросната крайна цена, която в крайна сметка, ще формира и цената на горивото. В материал до медиите от „Ай Си Джи Би“ съобщават, че двете АГРС са били заложени за изпълнение в „първоначален технически проект“ за изпълнението на газопровода.

„Кой е възложил проекта? Като термин да обяснят какво е „първоначален технически проект“, имало ли е превъзлагане на техническия проект, за да може след първоначалния да има окончателен или близък до окончателния и какви са разходите? Защото това ръководство на „Ай Си Джи Би“ очевидно е възложило този първоначален проект, който ние с вас сме платили, ще плащаме през цената на газа. Кой на какво основание е възложил това препроектиране? Решението за отпадането на двете АГРС е взето в края на 2019 година, става ясно от въпросния материал до медиите. При положение, че тогава са подготвени споразуменията за ускорени разплащания и за отлагане на въвеждането в експлоатация, не се третира общата цена, след отпадането на двете АГРС. И тук има едно изречение, което трябва да се види от прокурор: „Намаляването на цената се извършва чрез издаване на вариация, която вече е в ход“. Двете станции са свалени 2019 година, 2021 нас ни уведомяват, че вариацията вече е в ход. Това е много грозна игра на думи и бездействието на министъра на енергетиката смайва“.

Според Петков, въпросното бездействие има своя отговор. Той поиска отговор и от новоназначения член на УС на БЕХ Пламен Дилков дали има отношение с инженер-консултанта на „Ай Си Джи Би“ и дали неговата фирма „България Инженеринг“ участва в този консорциум на инженер-консултанта на „Ай Си Джи Би“.

„Това не просто е конфликт на интереси. Това е откровена зависимост от „Ай Си Джи Би“ на министъра на енергетиката, която води към президентството. Продължава да няма отговор и въпроса какво означава, че проектът ще бъде готов в края на 2021 г. и въведен в експлоатация до средата на 2022 г. На крещящи въпроси трябва да се отговори – кой предложи Пламен Дилков в БЕХ, кой предложи Веселина Бучкова за изпълнителен директор на БЕХ – адвокат в кантората на заместник-министъра на правосъдието Иван Демерджиев с амбициите за политическа кариера и в следващото правителство и с определена политическа подкрепа. Тази женица нищо не разбира от енергетика. Кой го предложи? Това е въпросът. И има ли президентът отношение към това структуриране на ръководството на енергийния холдинг? Второ – какви мерки ще предприеме БЕХ към „Булгартрансгаз“ и „Ай Си Джи Би“? Никакви, защото зависимостта на енергийния холдинг и „Ай Си Джи Би“ е концентрирана в г-н Пламен Дилков“.

Pin It on Pinterest