Румен Петков: Задълбочаването у нас на корупционните практики в енергетиката поставя под въпрос газовата сигурност на Европа

„Булгаргаз“ е абсолютно безконтролно творение на правителството на Борисов, а ние сме потенциални жертви, заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков и добави, че държавата саботира газов хъб „Балкан“ – факт, който трябва да е ясен на всичките ни партньори – Европа, Русия, САЩ.

„„Булгаргаз“ саботира газов хъб „Балкан“ – не купува и не продава през газовата борса. За целта беше извършено много тежко нарушение на нормите, които гарантират контрола и нашите интереси. „Българският Енергиен Холдинг“, с промяна във вътрешните правила, не може да влияе върху политиката на „Булгаргаз“. Днес никой не знае, включително от Министерството на енергетика, в КЕВР и в Енергийния холдинг, „Булгаргаз“ от какви доставчици купува газ и на кого я продава, на какви цени купува газ и на какви цени продава. Това нещо, за съжаление, не притеснява никой в Народното събрание. Тук трябва да е ясно, че тази тежка корупционна възможност се гарантира лично от министър-председателя, защото имам основание да считам, че това е станало, въпреки министъра на енергетиката. Склонен съм да считам, че една от причините Жаклен Коен да подаде оставка като директор на Енергийния холдинг е това решение – защото не желае да бъде съпричастен с такъв тип престъпна политика“

Петков коментира, че фактът, че „Булгаргаз“ е абсолютно безконтролно творение на правителството на Борисов прави нас сами потенциална жертва на купуване на газ от неясен доставчик, което поставя въпрос включително и за качеството, което гарантира въпроса, за съжаление, за цената, както и технологията, по която „Булгаргаз“ продава след това газа.

В коментара си за хаоса в енергийния сектор у нас Румен Петков каза също, че „Булгартрансгаз“ тази година лишава държавния бюджет от повече от 200 милиона, защото не изгради навреме газопровода „Балкански поток“. Той припомни серията от сигнали, подадени от партията заради груби злоупотреби и нарушения в сектора.

„От 5 юни сме подали сигнал до главния прокурор с настояване да се извърши проверка на причините за неспазване на срока за изграждането на газопровода до Свищов, както и причините за изключителното оскъпяване, близо два пъти, от първоначалната цена на този газопровод. На следващия ден, имам основание да твърдя, че вместо да започне работа по сигнала, вместо да бъдат отстранени длъжностните лица, които са допуснали това безчинство, сигналът е бил на бюрото на директора на „Булгартрансгаз“. Това означава, че главният прокурор лично му е съучастник, защото сигналът е до главния прокурор. Той не просто прикрива, съучаства в прикриването на това деяние на „Булгратрансгаз“, той го информира, за да може директорът на „Булгартрансгаз“ да се подготви“. На 27 юли ПП АБВ, със заявление за достъп до обществена информация, поиска информация за взрива на газопровода край Петрич, с изразено безпокойство, че „Булгартрансгаз“ очевидно не се грижи за газопроводната мрежа в страната, което е предпоставка за тежки аварии и заплаха за човешки животи. Информация бе отказана, а партията обжалва отказа. На 8 октомври имаше взрив край Плевен на газопровод с двама пострадали. Трябва да бъде убит човек ли, за да се разбере, че този директор на „Булгартрансгаз“ е годен само за едно – за прокуратурата. Той не може да формира политика в „Булгратранасгаз“, която да гарантира сигурността на газопреносната мрежа. Оставям настрани нелепиците, в които набутва България. Една година и десет месеца вече се бави изграждането на газовата връзка със Сърбия. „Булгарстрансгаз“ е в състояние на практическа несъстоятелност – теглен кредит, необслужван, непостроен газопровод, липса на доходи. „Булграстрансгаз“ тази година ни лишава от повече от 200 милиона, поради това, че не изгради навреме газопровода „Балкански поток“. Продължава да го бави и в един момент ние ще бъдем вредни за газовата сигурност на Европа и ще ни направи вредни ръководството на „Булгартрансгаз“.

Pin It on Pinterest