Румен Петков за случаите, прославили „Новичок“

Лидерът на АБВ направи видео изявление по последните случаи, прославили нервния агент „Новичок“. Той сподели своето видео в youtube. 

Последните години с различна сила и степен на кънтене позвучаха четири случая, прославили нервния агент „Новичок“ в различни негови параметри. Бих ги разделил на две групи, засегнати граждани от неруски произход и рабира се граждани от руски произход. По двойки„, започна изявлението си Румен Петков. 

В първия случай става дума за българския бизнесмен Емилиян Гебрев, синът му Христо, един от директорите на неговот опредприятие, в който изследването във Финландска лаборатория, платено впрочем от самия Емилиян Гебрев показва такива данни. За дни шум в Европа и после пълно мълчание. Включително опитите на Емилиян Гебрев да привлече вниманието на европейските и атлантическите институции към разследването, останаха безуспешни„, посочи още той. 

Вторият – Чарли Роу и Стърджис – съпругата му, британски граждани, живеещи на км от военната лаборатория „Портън Даун“, бяха обявени като идентфицирани с нервния агент „Новичок“. Впоследствие г-жа Стърджис умря. Никакъв интерес как точно бяха заразени, от кого бяха заразени, никакво разследване, никаква международна експертиза за това, че всъщност това е посегателство с нервнопаралитично вещество, бойно отровно вещество върху бритаски граждани„, обясни Петков. 

Случаят Гебрев очевидно там се търсеше краен изход, във втория случай си имаме смъртен случай„, отбеляза Румен Петков. 

Приликата между другите два случая с руските граждани Скрипал и крупния критик на Кремъл Навални е, че те са тровени така, че да оцелеят. Така, че да са живи и здрави и да бъдат развявани като антируски байряк. И двамата в средносрочна перспектива ще разберат, че на барячето никой не гледа сериозно. Просто го подменят. В случая Скрипал, той живее от 8 години в Солсбъри. За 8 години той е предал и продал всичко, каквото са искали от него, включително е лъгал това, което му е казано да лъже, за да живее по-добре“, коментира още лидерът на АБВ. 

Случят Навални – нещо става, нещо се случва, нещо се развива. И вдвата случая Русия е изолирана от разследването. И в двата случая няма доказателства предоставени на обществото. И в двата случая има две повяхващи байрячета. Вторият случая с Навални Русия, Германия и Щатите ще се разберат и ще има Северен поток и ще бъдат удовлетворени всички интереси. Навални ще бъде последният човек, който ще разбере, че е употребен като пачавра.

В първия случай със Скрипал нещата са пределно ясни. Остават три въпроса. Първо, военната лаборатория в Портън Даун произвеждала ли е „Новичок“? Този въпрос, който съм задал по времето на първото огласяване на тровенето на Скрипал, няма отговор, а той трябва да получи. Вторият въпрос в Германия, в други страни, произвеждан ли е нервният агент „Новичок“, защото за да могат да направят експертизата, те трябвада разполагат с грубо казано мостри. Нека да бъдат любезни да извадят хронология кога в какъв период са произвеждали,  как са го произвеждали и как са го унищожили. Другото е една пошла, проста и грозновата антируска кампания, от която Европа трябва да си извади едни изводи. Европа има своите интереси и спре ли да ги защитава, нещата ще погрознеят от гледна точка на европейския интерес, европейската икономика и на европейските граждани. Тази прилика, че гражданите от руски произход някой ги трови така, че да оцелеят, трябва да ни накара да се запитаме къде ни е ценностната система. Убеден съм, че Едуард Сноудън никой няма да го намери в безпомощно състояие в някой руски градец порсто защото имаме освен православия и онази война, която научи руснаците на много неща. Взе им много неща ,взе им 30 млн. граждани, но ги научи на много неща. Едното от тях е стойността на човешкия живот. Тогава, когато някой си позволява да спекулира по този грозен начин, въпросът с ценностната система днес се чува, утре ще кънти“, каза в заключение Румен Петков. 

Pin It on Pinterest