Румен Петков за премиерското Arbeit macht frei: Борисов даде този колорит на фашизоидното си мислене по един безусловен начин

Това, че Борисов е исторически и политически неграмотен, арогантен и циничен не е изненада за никого.

Така председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира поредното видео от джипа на премиера, където той казва „Много разчитам на хората. Човек по човек, който е здрав – отива да работи. Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот, взимаш заплати, храниш семейство“. Фразата притежава добавена стойност – тя съвпада по смисъл с лозунга, разположен над входа на нацисткия концлагер Аушвиц – Arbeit macht frei., която обикновено политиците се въздържат да използват.

„Мисля, че той даде този колорит на фашизоидното си мислене по един безусловен начин. И ако госпожа Урсула фон дер Лайен досега си е позволявала да комуникира с него, мисля, че много ясно трябва да се сложи чертата. Защото среднограмотният човек знае, че това е надписът не само на Аушвиц, но на почти всички концентрационни лагери. И не е въпрос на приличие, каквото той няма – показва го шкафчето с милион евро, златните кюлчета вътре… Това е въпрос не само на политическа култура, а на начин на мислене, на същност. И когато ти изпълняваш по такъв безцеремонен начин основния постулат на фашизма, запечатан до ден днешен на входа на концлагерите, мисля, че никой нормален човек не трябва да има съмнение за какво уродливо явление става дума“.

Петков изрази учудване от присъствието в джипа на здравния министър Костадин Ангелов и директора на „Пирогов“ Асен Балтов и смущение, че така двамата обслужват цинизма на министър-председателя.

Pin It on Pinterest