Румен Петков за предсрочното завръщане на президента от Естония: Начинът, по който постъпихме – това е просташко институционално поведение

Форумът „Три морета“ предизвиква ново разделение в Европейския съюз – противопоставя старите и новите членове на Съюза.

На този форум се гледа като на санитарен контрол между Русия и стара Европа. Трябва да си дадем сметка къде е интересът на България и къде е интересът на Европа. Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков, в контекста на приетото от България председателството на инициативата от Естония и предсрочното връщане на държавния глава от Естония заради потенциална зараза с COVID-19. Той раздели коментара си на две части.

„Това, че България поема председателството на форума, е възможност. Защо се отказа участието на Германия в този форум? Но е възможност форматът „Три морета“ да бъде поставен в услуга на Европа. А това означава нормално партньорство с Русия. Изкуственото противопоставяне, налагането на изкуствени санитарни кордони, налагането на изкуствени препятствия е грешка. Както и системното налагане на санкции във всички възможни посоки.  

Във втората част на коментара Петков постави акцент върху просташкото поведение на българските институции за прекратяване на посещението.

„ Оставяме настрана, че правителството е взело решение ние, като домакини, да инвестираме 20 млн. лв. във формата, каквото и да означава това. Някой трябва да обясни за какво са тези 20 млн. евро. Случаят с коронавируса и скандала удря България. Това, разбира се, за Борисов няма никакво значение, него го интересуват шкафчето му и прокурорът да не го прибере. И да няма служебен министър, защото служебният министър ще го прибере. Но начинът, по който постъпихме – това е просташко институционално поведение“.

Pin It on Pinterest