Румен Петков: За мен Европа е Европа на пропуснатите възможности за България

За мен Европа е Европа на пропуснатите възможности за България. Това каза по време на блиц интервю председателят на „Коалиция за България” Румен Петков в студиото на „Здравей, България“.
Запитан кой е любимият му действащ политик в момента, Петков заяви, че за щастие, може да посочи много хора. „И Георги Първанов, и Ивайло Калфин и проф. Гайдарски. Имаме и велики хора извън София – кметът на Попово – Людмил Веселинов, един голям плевенчанин – Андрей Романов. Това са хора, които са от голяма значимост за България и си струва да можем да им казваме „благодаря, че сте живели така честно и достойно”, посочи още той.
Като най-голям негов порок, Петков посочи това, че понякога е рязък с най-близките си хора. „По принцип не повишавам тон, но това е и слабост и порок и може би сега е моментът да им се извиня”, каза той.
Запитан къде е почивал през последната си отпуска, Румен Петков отговори: „В последните години почивам на северното Черноморие с една семейна компания, с която почиваме заедно повече от 20 години”.
„Гордея се с нашата култура и с нашата история. Казвам го не от куртоазия. Гордея се с нашия спорт, с българския дух, който за съжаление в последните години, като че ли не е това, което искаме да бъде”, посочи още той.
Попитан от какво се срамува, Петков посочи: „Срамувам се от много наши сънародници, от голямата лъжа „Белене”, в която аз участвах лично, защото излъгахме 800 000 души да подкрепят този проект. Това е една от причините да се разделя с някои хора”.
Според него минималната работна заплата трябва да бъде 850-880 лева. „Това ние трябва да гоним сега”, посочи той.
Запитан колко е месечният му разход за живот, Петков отговори: „Не съм ги смятал, но не са повече от 3 000лв. като цяло за мен, жена ми и сина ни, който живее с нас”.
Попитан за друго име от евролиста в България, което да харесва, Петков заяви: „Сигурно има достойни хора във всички листи, но аз мисля, че нашата излъчва сила, достойнство и почтеност”.
Румен Петков коментира и поисканата от главния прокурор проверка на висшите държавници за имоти, сметки и офшорки. „Нашият призив и като „Коалиция за България”, и като отделни политици, е да е ясен офшорният произход – ако има и в медиите, и в икономиката, защото това са неща, които са встрани от обществения морал. И на първо място – и за обществените личности, които са ангажирани с политика. Това е закъснял влак, но много се надявам да е продуктивен”, посочи още Петков.
По думите му когато един политик усеща необходимост да крие средствата си в чужбина, нещо не е наред.
Относно рокадата в правителството, оставката на министър Румен Порожанов като министър на земеделието и назначаването на Десислава Танев, Румен Петков заяви: „В земеделието трябваше да се започне от Дамян Илиев. Той извърши най-тежките престъпления за последните години като изби 4 000 животни в Странджа. До ден днешен няма нито едно доказателство, че там е имало заболявания. Като влезем в ЕП ще прегледаме някои регламенти”.
„България трябва чрез своите евродепутати, какъвто аз съм убеден, че имаме в лицето на проф. Дуранкев и други, да може да каже „стоп” на тези регламенти, които създават и хаос, и едни брутални ограничения”, посочи още Петков.

ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР ГЛЕДАЙТЕ ТУК

 
купуването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest