Румен Петков: Всякакви алтернативи за атомна централа на площадката в Белене са абсурдни

Всякакви алтернативи за атомна централа на площадката в Белене са абсурдни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ лидерът на АБВ Румен Петков във връзка с възможността проектът АЕЦ „Белене“ да не е в Белене. Според него действията на министър Петкова ще съсипят енергийната сигурност на България.

Румен Петков изтъкна, че с удара върху Белене министър Теменужка Петкова удря големия шлем. „Колкото по-бързо се измете, толкова по-добре за енергетиката ни“, заяви той.

Първо, ние имаме инвестирани милиарди и то милиарди в най-съвременните и сигурните блокове. Второ имаме изключително висока оценка на сигурността на проекта, в това число на площадката. Трето, имаме деклариран инвеститорски интерес за проекта „Белене“. Четвърто, експертизата в това число на привърженици на зелената енергия показва, че ядрената енергия е най-сигурната и най-безопасната. Нашият интерес от изграждането на Белене е очевиден. Тези реактори не могат да бъдат преместени ей така в Козлодуй, защото ще разгоним тези инвеститори и повече инвеститор няма да се появи. Един път лъга Станишев, сега лъже Борисов“, изтъкна още Румен Петков.

Той посочи, че разпъждайки тези инвеститори двата реактора се превръщат в купчина никому ненужно желязо. „Второ, след едно десетилетие максимум две ще трябва да затворим Козлодуй. Със затварянето на Козлодуй излизаме от клуба на ядрените държави и трябва да си дадем сметка, че мощностите, които имат Козлодуй не могат да бъдат заменени от друго освен от нова ядрена мощност. Единственото, в което беше права министър Петкова е, че България се нуждае от нова ядрена мощост“, коментира Румен Петков.

Преместването на площадката от Белене означава минимум 10 години процедури и от там нататък стартиране на процедура по привличане на инвеститорВеднъж излъгахме, сега като излъжем петте най-големи в света, няма кой да се подведе по нас“, изтъкна още лидерът на АБВ.

„Тези безумни действия са на Борисов, защото съм сигурен, че министър Петкова вчера не й е хрумнало да обяви, че може да не е на площадка Белене ей така случайно. Това е разпоредено със сигурност“, каза още Петков.

Pin It on Pinterest