Румен Петков в Москва: Инициативата „Три морета“ трябва да бъде ограничена само и единствено в икономически, енергийни и инфраструктурни проекти

Инициативата „Три морета“ трябва да бъде ограничена само и единствено в икономически, енергийни и инфраструктурни проекти.

Тази позиция изрази в Москва председателят на ПП АБВ Румен Петков в разговор с Василий Иконников, зам.-председател на Съвета на федерацията. Той добави, че разширяването на Инициативата във военната област е напълно неприемливо и подчерта, че Черно море трябва да бъде зона, свободна от милитаристични действия. Петков каза още, че партията стои категорично зад позицията за необходимост от развитие и нова динамика на отношенията Европа-Русия не само в енергийната, но и в културната сфера, на базата на дългогодишни традиции. Той посочи, че политическото напрежение води и до спад в икономическите отношения, особено в туризма.

Василий Иконников изрази доволство, че е председател на Комисията за приятелство с България в Съвета на федерацията, добави, че в страната ни има много приятели и посочи, че двата народа са обединени от славянството, православието и каза, че е горд, че Русия е участвала в Освобождението на България от Турско робство. Иконников изрази готовност за подкрепа за провеждане на туристически форум, който да представи двете държави. По настояване на Румен Петков, той пое ангажимента да съдейства за увеличаване на квотата на български студенти в Русия по държавна поръчка. Председателят на ПП АБВ благодари, че след предишния разговор между двамата, бе решен въпросът за възможността българските студенти да работят в Русия.

В рамките на срещата Иконников подчерта благодарността си за това, че България е дала славянската писменост и този факт е повод за огромна гордост. Той ще бъде гост у нас по случай Деня на славянската писменост и българската култура.

В срещата участва и Илиян Сарандалиев, председател на Обществото на българските студенти в Русия.

Pin It on Pinterest