Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър

Ремонтът на учебните самолети L-39 стана пореден повод ПП АБВ да настоява за оставката на военния министър.

Причината е порочния начин на проведената процедурата за обществената поръчка за поддръжката на машините. Междувременно ресорният министър Красимир Каракачанов отхвърли обвиненията. Председателят на АБВ Румен Петков обясни, че тази обществена поръчка е заплаха за живота и здравето на българските пилоти. Той разпространи писмо, подписано лично от Каракачанов, в което министърът на отбраната ясно потвърждава, че е наясно с факта, че фирмата, която е спечелила поръчката, не разполага с необходимата техническа документация. Въпреки това, Министерството на отбраната е превело 8 милиона лева  на фирмата, определена за  изпълнение на ремонтите.

„Писах до чешкия завод-производител на самолетите. Отговориха ми с цялата кореспонденция”, заяви Петков в ефира на „Неделята на NOVA”. „Фирмата, която е спечелила обществената поръчка, пише на чешкия завод, че няма техническата документация, за да изпълни поръчката. Цитирам: „Ние бихме желали да подчертаем, че доставката на техническата документация е от решаващо значение за безопасната работа, качеството и надеждната поддръжка на самолетите”. Чехите няколко пъти са предупредили министъра, че тази фирма не може да извърши поръчката”, заяви Петков. По думите му чешкият производител се съмняват в украинската фирма, която ремонтира самолетите, затова отказват да предоставят техническата документация.

„Фирмата, която е спечелила обществената поръчка, е декларирала, че има техническата документация, а всъщност я няма. Уверен съм, че нашият министър на отбраната много добре знае, че чешката фирма не е предоставила на никого тази техническа документация”, заяви Петков. „Единият от двигателите е дал дефект, преди да бъде монтиран”, твърди лидерът на АБВ.

В ефира на Нова телевизия Петков коментира и хода на предизборната кампания.

„За мен е важно столичани да разберат, че новата атмосфера ще даде бюлетина номер 14 с лидер Ивайло Калфин. Искаме тотален контрол върху обществените разходи. Искаме нов общински съвет, който да е ефективен. Кметът трябва да има съветници. Изборът не е просто да сменим кмета, а атмосферата”, заяви Петков.

ГЛЕДАЙТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ТУК

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest