Румен Петков: Условията, при които ще се обучават нашите пилоти в САЩ, са унизителни

ПП АБВ получи отговор на изпратеното си запитване по Закона за достъп до обществена информация до Министерство на отбраната, относно предоставяне на конкретна информация за условията, при които се обучават българските пилоти за пилотиране на F-16, съобщи пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков и определи условията като унизителни.

„Това е емблема на цинизма. Това е отговорът на Министерство на отбраната, подписан от заместник-министър Атанас Запрянов. Предоставил ни е справка, в която са описани доходите в САЩ през 2010 г. и на базата, на която е направил заключението, че нашите пилоти са много добре заплатени. През 2018 г. средният доход на глава от населението в САЩ е около 54 500 долара, което означава, че през 2020 г. ще е около 60 000 долара. Пилот, заедно със съпругата си, ще получава 61 000 долара годишно, тоест семейството на пилота ще получава колкото средния американец“.

За времето на командировката си в САЩ нашите пилоти ще разполагат с финансови средства на годишна база заплата плюс командировъчни надвишаващи в пъти средните стойности на Съединените щати. За 2010 г. да, но тази година вече е в историята, коментира още Петков. Вероятно, ако се върнем на 1950 г. в много пъти ще ги надвишава, добави той.

„Държа този мерзавец Запрянов да отиде да живее там със семейството си в тези условия. Този наглец е извадил справка от 2010 г. и ни убеждава, че нашите пилоти са в пъти по-добре платени от средния американец. Това е цинизъм. Българските авиатори, българските военнослужещи трябва да видят това. Това показва отношението към тях. Премиерът Борисов гледа на сделката със самолетите като на индулгенция, а нашите пилоти ги изпращаме там при унизителни условия. Надницата на българските пилоти е 70 долара. На майор е 72 долара, на капитан е 68 долара. На полския офицер е 200 долара“.

Румен Петков подчерта, че в МО трябва да настъпят радикални промени, в интерес на ведомството и управлението на държавата.

„Тези хора трябва да бъдат изметени от министерство на отбраната. Имам предвид Запряновщината, Каракачановщината. Тези хора осъзнато мразят българските военнослужещи. За тях е важно какви имоти ще продадат в Балчик, какви кубинки ще поръчат за по 200-300 лв. чифта, но животът и подготовката на българския пилот няма никаква стойност. Колкото по-бързо тези мерзавци Запрянов, Каракачанов, шайката, начело с Борисов, отиде в историята, толкова по-добре за България“.

Pin It on Pinterest