Румен Петков: Смущава ни фактът, че служебното правителство се опитва да прехвърли Плана за възстановяване на НС

Смущава ни фактът, че служебното правителство се опитва да прехвърли Плана за възстановяване на Народното събрание. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция.

„В цяла Европа практиката е, че правителствата внасят ЕК плановете. Тук опитът да бъде прехвърляна топката, пардон планът, буди безпокойство. Това е губене на време, губене на енергия и при очевидната безбъдност на 46-ия парламент това решение на правителството е необяснимо. Второ ние сме категорично на позицията, че Планът за възстановяване е лош, но трябва да бъде внесен в ЕК, за да започне дебатът по отстраняване на проблемите и пропуските и по намиране в съответния регламентиран период решението за България. На този етап само две страни България и Нидерландия не са внесли своите планове“, коментира още той.

Според него планът е опорочен в своята основа.

„Той не се основава на дългосрочна визия за българската икономика и общество. Напротив търси палеативни решения на парче. Това е основната вина на ГЕРБ за състоянието, в което са намираме при подготовката на плана. Всяка доработка е обречена, тъй като не може да замени липсата на ясна визия за бъдещето на икономиката на България. Планът трябва да бъде внесен в комисията възможно най-скоро“, коментира Румен Петков.

Той обърна внимание, че проектите трябва да се договорят до края на на 2023 г., а аргументите да се прехвърли отговорността на Народното събрание, ще доведат само до губене на време.

Лидерът на АБВ открои няколко проблема в Плана, по които трябва да започне работа по отстраняването им незабавно.
„Една от най-спешните от спешните е развитието на българската енергетика“, каза още Румен Петков. Той обърна внимание, че страната ни вече загубила от колебливата си позиция за АЕЦ „Белене“. Според него не сме в позиция да избираме между АЕЦ „Белене“ или „Козлодуй“, а и двете.

„Да гарантираме енергийната сигурност на България“, каза още той.

Румен Петков напомни, че в газовия сектор са направени редица престъпления, корупционни схеми. „Газовата връзка Гърция – България, начина на изграждане на „Турски поток“, т.е. пропуска да изградим „Южен поток“, за тях за съжаление служебното правителство мълчи“, коментира той. Според него най-странна и изненадваща мярка е офшорен вятърен парк в близост на морето.

Pin It on Pinterest