Румен Петков: Ситуацията в Афганистан е драматична от гледна точка на оръжието, което зарязаха американската и афганистанската армия

Ситуацията в Афганистан е драматична от гледна точка на оръжието, което зарязаха американската и афганистанската армия. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция.

„Анализи и то на специализирани звена показват една изключително драматична ситуация в Афганистан от гледна точка на оръжието, което заряза там американската армия и оръжието, което захвърли афганистанската армия. Анализите показват обща стойност на това въоръжение 83 млрд. долара. Повече от 200 самолета и конвертоплани. Близо 600 хил. единици автоматично стрелково оръжие и лека артилерия. Трябва да си даваме ясна сметка до какво може да доведе това. Повече от 76 хил. превозни средства и артилерийски части. Основната заплаха тук засяга няколко от граничните страни. На първо място Узбекистан. Всички перспективи ислямското движение на Узбекистан да се сдобие с оръжие и да започнат въоръжени конфликти на територията на Узбекистан не могат да бъдат пренебрегвани. Това са тежки проблеми, които трябва да бъдат въпрос на незабавен анализ и в ООН, и в Европейската комисия“, каза още Румен Петков.

„Този възрастен човечец Байдън го гледах по една от телевизиите. Той беше много смутен, че в Афганистанската армия, било голяма корупция и видите ли това провалило работата. 20 години САЩ те я създаваха тази армия. По-голямо признание, че САЩ са генезисна корупция, никой американски държавник не я е правил. Дали Байдън го е направил съзнателно или не, не се наемам да коментирам“, каза още Петков.

Pin It on Pinterest