Румен Петков: Серията от предложения за законодателни промени в изборния закон са груб и вулгарен популизъм

В 45-ото Народно събрание в Правната комисия вече са депозирани близо 45 законопроекта.

По преценка на ПП АБВ, този парламент няма моралното право да взема решение по такива сериозни въпроси. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира пред медиите работата на 45 Народно събрание, чийто живот по всички признаци е много ограничен във времето. Той припомни настояването на АБВ да се фокусира само върху неизбежни въпроси.

„На 5 април ние настояхме това Народно събрание да се занимае с неизбежното – най-необходимото, ако искаме действително да направим първа крачка към радикални промени и към създаване на впечатление в обществото за способност да се противопоставим на безчинствата на главния прокурор“.

Като неотложни базови задачи Петков посочи закриването на Специализирания съд и Прокуратура и поемане на делата в тях от съответните съдилища и прокуратури. Второто – извеждане на звеното „Защита на свидетели“ от подчинимост на главния прокурор и връщането му там, където му е мястото и е създадено – при министъра на правосъдието. Третата задача е разпускането на сегашния състав на ЦИК и определянето на нов. Следваща неотложна задача е изборния кодекс.

Румен Петков припомни, че настояването на АБВ още от 2014 година за изцяло машинно гласуване, което ако тогава се беше случило, налице щеше да е първата сериозна крачка към електронно гласуване. Машинното гласуване обаче трябва да е придружено с протокол, разпечатан от самата машина, добави той. Председателят на АБВ отбеляза като спешна необходимост и въвеждането на видеонаблюдение в избирателните секции.

Колкото до предложенията за промени, които регламентират гласуване по пощата, Петков е категоричен, че липсва алгоритъм и административна подготовка за подобен инструмент. По идеите за т.нар. район „Чужбина“, без ограничения на секциите, налице е несъобразяване със особеностите на законите за гражданство в различните държави.

Румен Петков коментира, че налице е и абсолютно неравномерна представителност на гражданите на България в Народното събрание.

„Предупредил съм доста народни представители, че повече от 10 – 12 години разпределението на мандатите в 31-те избирателни района е абсолютно несправедливо. Във Видин, например, един мандат тежи 21 477 гласа, в Кюстендил – 32 000, в Кърджали – 51 хиляди. В Шумен – 30 000. В София, пък, един мандат, например, тежи два пъти по-малко, отколкото един мандат в Кърджали. В този смисъл, кой и с какви аргументи ще определи мандатите в чужбина?“.

Председателят на АБВ определи горепосочените инструменти, като предложения за промени в ИК, като груб и вулгарен популизъм заради липсата на система за тяхното прилагане. Така, подчерта той, нашите сънародници зад граница ще бъдат излъгани.

Pin It on Pinterest