Румен Петков се срещна със Симеон II по повод новосформирания Инициативен комитет „35 години от освобождаването на Сергей Антонов“

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна със Симеон II в двореца „Врана“. Повод за срещата бе новосформираният Инициативен комитет „35 години от освобождаването на Сергей Антонов“, оглавен от журналиста Явор Цаков – начинание, което получи подкрепата на бившия български премиер.

Комитетът, който ще обяви своя състав през април, ще търси и ще поставя юридически и морални акценти върху невинността на Сергей Антонов. В негова памет ще се търсят контакти с официални български и италиански институции, за да се припомни липсата на каквато и да е съпричастност на България, несправедливо обвинена за извършеното престъпление срещу папа Йоан Павел II на площад „Свети Петър“ в Рим преди 40 години.

Непосредствените задачи, които Инициативният комитет набелязва на този етап, са свързани с поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов в района на Летище София; Именуване на улица в София в негова памет; Преиздаване на книгата за процеса в Рим, написана от адвоката на Антонов – Джузепе Консоло; Срещи и интервюта в Рим с висши представители на Ватикана по темата за невинността на Антонов;

По време на срещата Симеон II разказа за срещата си с папа Йоан Павел II през 2002 година, в рамките на посещението му в България. Тогава главата на римокатолическата църква категорично заяви, че държавата ни няма нищо общо с извършения срещу него атентат през 1981 година.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest