Румен Петков: С новите правила пенсионната система става по-неефективна, отколкото беше преди 10 години, планираните 1,8 милиарда за целта са безумен разход

С новите правила пенсионната система става по-неефективна, отколкото беше преди 10 години.

Така председателят на ПП АБВ Румен Петков  коментира пред медиите предлаганите промени в пенсионното и социалното законодателство, които прозвучаха от социалния министър Сачева. Той подчерта, че социалното законодателство е един от ярките примери за законодателното безхаберие на ГЕРБ.

„След 2015 г. в Кодекса за социално осигуряване са направени 32 промени. Това показва неспособността да се формира трайна политика в един изключително чувствителен сектор, какъвто е пенсионното и социално законодателство. Тази неспособност изцежда системата и поставя в изключително унизително положение пенсионерите и хората, които се занимават с работата по пенсионното осигуряване и работата с българските пенсионери“.

Петков коментира обявеното от правителството увеличение от април следващата година на минималните пенсии, които ще станат 300 лева, максималните на 1440, пенсиите на прага на бедността – 369 лева с 10%, останалите – с 5%.

„Какво казваме на тези, които са с 370 лева и на тези с 368? Тези, които са до прага на бедността ще получат по-големи пенсии от тези, които са непосредствено над прага. Така постигаме допълнително унижение за една немалка група пенсионери и правителството заявява, че за тази дейност е осигурило 1,8 млрд лева“.

Петков заяви, че това е напълно безумен начин да се разходят 1,8 млрд лева и обясни практическия резултат от пенсионното начинание на правителство.

„Над 1 милион български пенсионери ще получават еднаква пенсия, минималната от 300 лв., максималният осигурителен доход остава 3 000 лв., което означава, че този ресурс от 1,8 млрд. ще се осигурява с по-голяма тежест върху хората с ниски доходи. С промените се обезсмисля основната логика в една пенсионна система пенсията да зависи от годините стаж и размера на осигуровките. Видно е, че размерът на пенсиите се управлява административно, според хрумките на властта и най-вече на министър-председателя“.

Румен Петков каза, че пенсионерите осезателно обедняват, опитите да бъдат замеряни с числа не може да замени празнотата в хладилниците, но има алтернатива за по-справедлив, ефективен и стабилен финансовопенсионен модел, разработен от ПП АБВ.

„През 2015 г. този финансовопенсионен модел беше приет и след излизането на ПП АБВ от правителството, усилията на ГЕРБ и „Ограда и паспорти“ доведоха до неговия срив. За нас е важно ежегодното увеличаване на тежестта на трудовия стаж в индивидуалния пенсионен коефициент, докато тя достигне 1,5 от общия коефициент, който определя пенсионното възнаграждение. Не направим ли сериозен знак към трудещите се за това, че осигуряването им върви като основополагащ фактор трудовият стаж, с нищо не мотивираме хората да работят. Ежегодно нарастване на осигурителната тежест, съобразено с нарастването на минималната работна заплата. Това трябва да бъде съчетано с отмяна на тавана на пенсиите. Години наред говорим за това професии, които са изключително трудоемки, във вредни условия, професии, които влияят много зле върху здравето на хората и независимо от това, държавата не проявява никаква грижа както от осигурителна гледна точка, така и за нормалния живот на тези хора, съобразно труда и спецификата му“.

Петков подчерта, че разработените от ПП АБВ мерки в никакъв случай няма да надхвърлят цитираните 1,8 млрд лева за пенсионни промени, които съсипват пенсионната система в България.

„Измитането на правителството и главния прокурор са инструмент да се създадат условия за по-добър живот, а ако това не се случи, ще влезем в серия от катаклизми, от които няма да има изход“.

Pin It on Pinterest