Румен Петков: ПП АБВ получи отговор на сигнала си до ЕК заради институционална атака срещу телевизия „Евроком“

ПП АБВ получи отговор на писмото си до Вера Юрова, европейски комисар с ресор „Ценности и прозрачност“, в което партията алармира за случай с телевизия „Евроком“, в който НАП и ДАНС извършват проверка на медията по сигнал до прокуратурата.

За целта от страна на двете институции е била изискана информация от телевизията, която така или иначе е публично достъпна – рекламодателите и медиапланирането на излъчванията, по-специално на три конкретни предавания с подчертано аналитичен характер. Това съобщи в интервю за предаването ДЕЛНИЦИ на телевизия ЕВРОКОМ председателят на ПП АБВ Румен Петков.

В текста на отговора от ЕК се казва:

Оказването на подкрепа за свободни и независими медии и укрепването на свободата на медиите и медийния плурализъм са в сърцевината на програмата на Комисията. Комисията реши да включи медийния плурализъм в новия механизъм за проследяване на спазването на върховенството на закона, който разглежда системните проблеми във връзка с плурализма на демократичния дебат във всички държави членки. Първият Доклад на ЕС относно върховенството на закона беше публикуван през септември 2020 г. . В частта относно България се посочват някои проблеми във връзка с политическия климат, който е неблагоприятен за независимите медии.

Свободата на медиите е въпрос на обществото, не на самите медии, коментира Петков и добави, че липсата на свобода срива общественото доверие към тях.

Още за предстоящия вот, за мерките срещу COVID-19 и ваксините, прекратеното разследване по казуса със снимките от премиерската спалня  – гледайте цялото интервю във видеото.

Pin It on Pinterest