Румен Петков: ПП АБВ настоява за генерална промяна на политиката на правителството и здравното министерство, която да е ориентирана към опазване на здравето и живота на българските граждани

ПП АБВ настоява генерално да се промени политиката на правителството и здравното министерство, която да е ориентирана към опазване на здравето и живота на българските граждани.

Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков и подчерта, че именно това настояване е в основата на инициирания от партията протест миналата вечер пред здравното министерство. Той отново коментира липсата на логика и последователност в действията на властите по отношение на пандемията.

„Опитите на здравния министър да твърди, че има свободни легла, са повече от нелепи, както е нелепо поведението и на шефа на „Пирогов“. От месеци настояваме да се напише инструкция за това кои пациенти и кога трябва да бъдат хоспитализирани. Неспособността на здравното министерство да подготви такава инструкция, а напротив – постоянните гракания на здравния министър и на председателя на Българския лекарски съюз – бягайте в болниците, доведоха до пренатоварването. С нелепото си поведение и насаждане на страх от него и неговите глашатаи много хора без основание и сериозни симптоми бяха приети в болница. Легловата база беше запълнена и болничната ни система беше доведена до колапс“.

Петков коментира, че министърът на здравеопазването извършва поредица от нелепи действия, пример за груби манипулации и лъжи.

„Шефката на Пловдивската фармацевтична организация излезе да каже за липсата на лекарства. Лекарства за бременни жени, антибиотици. Министърът продължава да лъже от екрана, че проблеми няма и аптеките са препълнени с лекарства и този проблем не съществува. Министър Костадин Ангелов пък лъже с подкрепата на премиера Бойко Борисов. Една от причините да настояваме за тяхната оставка е некадърността, некомпетентността, несъстоятелността в случая с целия този комплекс от свои дарби те са причина за смъртта на български граждани. Продължаваме да нямаме отговор какви действия предлага на правителството Националният оперативен щаб. Имаме отговор, че правителството няма документация по този въпрос. Това означава, че здравният министър е издавал заповеди за затваряне на хотели, кафенета и училища без каквито и да било аргументи. Второ – двойните стандарти. Децата до 8 клас ще ходят на училище, децата след 8 – няма да ходят. Един от основните ни аргументи за унищожителна критика срещу безхаберието на премиера Борисов в цялата тази история беше на първия етап изолирането на кметовете от Националния оперативен щаб и то от страх“.

Румен Петков заяви, че всички събития по справяне с коронакризата сочат пълна абдикация на държавата. 

Pin It on Pinterest