Румен Петков попита – колко хора починаха от инфаркт заради препълнени в пандемията болници?

Председателят на ПП АБВ Румен Петков пред медиите поиска информация за това колко души с инфаркт са починали, само защото не могат да бъдат приети в болницата.

Позовавайки се на  анализ експерти на партията, той обясни, че през първите 6 месеца на 2020 г. се наблюдава най-ниската смъртност за периода от 2015 до 2020 г.

„Най-ниската смъртност. Оставям настрана, че това цялото натягане на психиката на гражданите, което продължава с направени проби, починали, никой не прави диференциацията със съпътстващите заболявания. Просто се насажда един страх, който като последица има този проблем – препълването на болниците“.

Петков посочи, че за последната седмица на октомври 2020 г. са починали 2 662, докато във втората седмица на януари 2017 г. този брой е достигнал 3 189.

„Защо януари не сме имали притеснения? Защо през януари ги нямаше всички тези самодейци в ефира, които да ни плащат с енергичността, с която го правят сега? Това е непоследователност и неспособност за обективна оценка. Защо тогава са си мълчали? Защо си е мълчала СЗО? Ние сигурно не сме някакво изключение. Ние сме част от Европа, част от света. Ние някога въобще ще имаме ли обективен анализ на причините за смъртните случаи? Някой ще излезе ли да обясни какво правим с планираните и отложените във времето операции. Някой ще ни излезе ли да ни каже колко души с инфаркт умряха само защото не могат да ги приемат в болницата. Тези неща, като ги премълчаваме, не правим услуга на обществото“.

Pin It on Pinterest