Румен Петков отправи критика към значителна част от състава на служебния кабинет

Критики към част от служебните министри отправи от Пловдив председателят  на ПП АБВ Румен Петков.

Той изрази недоволство от действията на министрите на енергетиката Андрей Живков, на икономиката Кирил Петков и здравеопазването Стойчо Кацаров в служебния кабинет. Лидерът на АБВ похвали Бойко Рашков – вътрешен министър, и проф. Янаки Стоилов – министър на правосъдието, и предупреди, че ако не бъдат включени в редовното правителство, ще бъде лош знак.

Румен Петков каза, че АБВ ще настоява „БСП за България“ при консултациите с „Има такъв народ“ да отстоява решението за изграждането на АЕЦ „Белене“ и 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Още след изборите АБВ заяви, че България се нуждае от правителство и парламентарните групи трябва да проведат разговори, да се очертаят 8 или 10 приоритета със срок на изпълнение и да се постигне споразумение по състав на правителство, което може да реализира тези политики. Позицията на България по Плана за възстановяване не търпи отлагане. В този план има неща, които се нуждаят от сериозно прецизиране. Една от темите, които трябва да бъде обсъждана на експертно ниво, е енергетика. В Плана за възстановяване тази тема е зле поднесена и това гарантира енергийната катастрофа на България“, предупреди Румен Петков.

Той припомни, че според Плана за възстановяване вместо на въглища ТЕЦ „Марица-Изток 2“ ще мине на природен газ. „“Мариците“ произвеждат 18 мегавата, максимумът, който ще се произведе от тях, е 8 мегавата. Представени са 1800 ВЕИ, които в най-добрия случай годишно ще произвеждат 2,5 мегавата. Дотук добутахме до 10. Никой не прави анализ колко време ще трябва да се построи газовата централа, колко ще струва, откъде ще вземем газа и колко ще струва токът. Решението, което ще гарантира енергийната сигурност на България, е изграждането на АЕЦ „Белене“, заедно със седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Един тон вредна емисия януари струваше 22 евро, сега отива 80-90 евро. Това го плащаме ние. Ако запазим ТЕЦ „Марица-Изток“ 2, цената на тока ще бъде непосилна за българите“, каза лидерът на АБВ.

Румен Петков беше категоричен, че „правителството на Бойко Борисов загроби България от гледна точка на енергийната сигурност“.  „Лъгаха работещите в трите „Марици“, а решението им бе до 2025-а да спрат работа. Никой не търси алтернатива на близо 30 000 души, които работят там“, допълни Петков.

Според него България е на път да бъде изтласкана като държава, която гарантира газовата сигурност на Балканите и Европа. “ След като Костов отказа „Син поток“, загубихме първите 20 милиарда кубически метра. Загубихме „Южен поток“, забавихме с една година въвеждането в експлоатация на „Балкански поток“, сега бавим с година газовата връзка Гърция-България. Бездействието на служебното правителство е смайващо“, обяви бившият вътрешен министър.

По думите му все още България може да запази ключови позиции като гарант на енергийната сигурност на Европа. Още днес АБВ ще предложи на ръководството на ПГ на „Коалиция за България“ експерти, които ще аргументират решенията за гарантиране на енергийната сигурност на България. Той предупреди, че ако това не се направи, „катастрофата е неизбежна“. Според него години наред дискусията в енергетиката се подценява в национален мащаб и затова цената на тока върви „необуздано нагоре“.

Румен Петков критикува и министъра на икономата заради строителството на завод за електрически автомобили в Ловеч. „Да заведе този титан албанския инвеститор, да подпише меморандум от името на българите, че ще прави завод, който същият албанец е фалирал в Германия, да поеме ангажимент, че ние ще дадем 32 милиона. Кой му е дал такова право? На сайта на МС няма такова решение. Смаян съм, че никой не го хвана за ухото и да го прави в пиано бара. Министърът знае какво имам предвид.  Икономическият министър отговаря за Българската банка за развитие. Не можа да обясни кредитите на „Булгартрансгаз“ от банката. Те са в престъпление на закона, но министърът не се смущава от това. До края на тази седмица КЕВР ще наложи санкции на „Булгартрансгаз“, но ние ще ги плащаме“, коментира още Румен Петков.

Той сложи в списъка на критикуваните министри и здравния Стойчо Кацаров и поиска да бъде обяснена ситуацията на Дунав мост. “ Частна лаборатория  на Дунав мост прави антигенни тестове на всички, които идват в България. Каква е процедуртата и кой я проведе? Защо антигенният тест струва 50 лева, при положение, че е 20-25 лв.? Това е смущаващ подход“, предупреди лидерът на АБВ.

Според него неучастието на правосъдния министър проф. Янаки Стоилов  и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в следващия кабинет ще бъде лош знак. „Това са министрите, които положиха огромни усилия, показаха политическа воля, ресурс и компетентност за радикална промяна на обстановката и атмосферата в обществото като цяло. Едно тяхно неучастие ще създаде усещането за крачка назад, както и усещането, че който посегне на Борисов и Гешев, си отива“, каза още Румен Петков.

„Хубаво е, че след 2 седмици никой няма да си спомня името на министъра на спорта, но ще помним Стъки. Министърът на културата се занимаваше главно с плочките на НДК и Ларгото,  не му стигна времето да подхване културата. Не сме правили анализ на всички министерства като цяло, но някои действия в МРРБ смущават. Миналата седмица в цялата пътна инфраструктура техниката от ремонтите беше изтеглена. Раздадени са едни милиони напред, ако е така, това е престъпление. Но има ли задължения към строителните фирми? Има много въпроси и на част от тях ще трябва да отговори президентът Радев. Съставът на новото ръководство на БЕХ има смущаващи решения. Трябва да е ясно кой е номинирал министрите на енергетиката и икономиката. Министърът на икономиката решил да слугува на Кирчо Домусчиев, няма лошо, но защо ние ще плащаме 32 милиона лв.?  Българският гражданин трябва да си даде сметка кои са недосегаемите“, каза още Румен Петков.

Според него новото правителството, което ще управлява страната, трябва да е без партийни лидери, а министрите да са експерти. „Ако допускаме задълбочаване на двойните стандарти, не е добре, те отвращават. Не им ли се сложи край, това, че ще се провали проектът на г-н Трифонов, е малката беда. Ерозията в обществото, държавата и нейните институции може да добие необратим характер“, коментира той.

Румен Петков отново призова да се намерят приоритети, около които да се обединят партиите и да се направи експертна дискусия по спорните въпроси.

Pin It on Pinterest