Румен Петков очерта серия порочни процедури по обществени поръчки за милиони на МО

ПП АБВ настоява поръчките за безпилотни летателни системи и за витлови самолети на Министерство на отбраната да бъдат спрени.

Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков, който предостави обществени поръчки и действия на Министерство на отбраната за милиони левове. Той подчерта, че въпросните процедури са не само спорни като технология на обявяването, но и гарантират корупционни практики. Петков даде конкретни примери.

„Поръчка за доставка на безпилотни летателни системи по обособени позиции. Поканени са 24 компании, заобикаля се Законът за обществените поръчки. Спираме се на чл. 149, ал. 1, т. 3 от Закона, която предполага да не се провежда обществена поръчка в автентичния вид, а да бъдат поканени участници. От тези 24 компании, които са поканени, не повече от 4 имат отношение или по-скоро останалите 20 нямат нищо общо с безпилотните летателни средства. На тази процедура ще се явят не повече от 2-3 компании. Поканена е държавната компания „Терем холдинг“. На базата на разговори с наши експерти, прогнозирам, че поръчката ще бъде възложена на „Терем“ и тя ще я превъзложи на реалния изпълнител. Този начин на организиране и провеждане от Красимир Каракачанов сме го гледали с престъпни последствия за самолетите L-39. Настояваме тази процедура да бъде отменена незабавно. Ако при някои от ходенията си в Израел министър-председателят е обещавал някому срещу нещо – това е друг въпрос. Защо ще плащаме ние с вас? Става дума за милиони. Ще бъде много интересно, ако се възложи на държавната ни компания „Терем“ тя каква практика има в производството на безпилотни летателни системи. Няма такова чудо в света, да се стремиш да вземеш най-доброто и да поканиш 24 компании. Това всъщност отразява мисленето на хора, за които портфейла е по-важен от националната сигурност.

Румен Петков припомни и събитията около определянето на фирмата за ремонт и поддръжка на учебните самолети L-39 – случай, за който алармира само и единствено ПП АБВ.

Компанията „Йотов и син“ депозирала ли е писмо в Министерство на отбраната, с което заявява, че не може да изпълни определени пунктове от договора – нещо, за което ние предупреждаваме от месец август на миналата година. Срокът за изпълнение на договора изтече септември месец – удържана ли е неустойката? Аз твърдя, че не е. Повтарям още веднъж на г-н Каракачанов и компания – взети напред пари, трудно се връщат. Това е много ярък пример как се вземат решения в ущърб на здравето и живота на българските пилоти. Фактът, че Борисов не взима никакви мерки, че Константин Попов, като председател на Комисията по отбрана и сигурност, ме кара да си мисля, че и те си имат свое джобче в портмонето“, коментира Петков и подчерта, че намесата на прокуратурата в този случай е наложителна.

В контекста Румен Петков обърна внимание и на обществена поръчка за доставка на витлови самолети за обучение.

„Тази обществена поръчка се въргаля доста време в Министерство на отбраната и винаги се подготвят условията по нея така, че възможният участник да се свие до един. След поредното преосмисляне на обществената поръчка – те са двама. Единият е отстранен, за да остане този, в който сме се прицелили. Впечатляващото е, че това са витлови самолети, при положение, че ние Българската армия имаме такъв тип витлови самолети. Защо не се поддържат те? Защо Красимир Каракачанов и ръководството на Министерство на отбраната доведоха до там в голямата си степен тези самолети да са неизползваеми. Не разбираме ли, че под егидата национална сигурност се грабят пари, от които за тъй наречената ни национална сигурност няма никакъв ефект. Настояваме тези поръчки да бъдат спрени и да се правят с активния контрол на Народното събрание“.

Pin It on Pinterest