Румен Петков: Не си представям ядрената енергетика под американски ботуш, а като български национален интерес

Не си представям ядрената енергетика под американски ботуш, а  като български национален интерес. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в предаването в „Лице в лице“ по бТВ.

Ние с бюлетина номер 6 искаме подкрепата на хората за нормален живот, за работеща държава не от вчера. Миналата година от май месец се борим за тази кауза, защото цялостната отровена атмосфера не само в страната, а и в Европа, убива едно поколение. Даваме ли си сметка, че учим студенти онлайн, които утре ще ни лекуват, че на децата си обясняваме да не излизат с другарчетата си, че ще им лепнат нещо. Въпросът е да се разбере от обществото и институциите, че в болниците трябва да се хоспитализират тези, които имат нужда от кислород, тези, които са зле. Вкъщи трябва да са неразположените„, изтъкна още лидерът на АБВ.

Той коментира и темата за изкушенията на властта. „Поради факта, че ние оценихме стремежа на обществото за радикална промяна, аз не съм кандидат за народен представител. Не само аз,а и г-н Калфин, президентът Първанов. Ние оценяваме, че обществото се нуждае от усещане, от убеденост, че може да получи промяна“, каза още Петков.
По думите му, властта е голямо изкушение, но той не се е поддал на него. „Влязъл съм с такова имотно състояние, с което съм излязъл. Властта е голямо предизвикателство. Участвал съм в Народно събрание, в правителства на страната ни и като кмет на Плевен, когато са се взимали решения, които са гарантирали интереса на страната ни. Голяма гордост е, че България стана пълноправен член на Европол“, каза още Петков.

Той даде оценка за управлението на кризата от коронавирус. „Не мисля, че нормален човек може да оцени тази отровена атмосфера и насаждан страх като нещо нормално и приемливо„, каза още Петков. Според него Борисов е регулировчик на смъртта и заяви, че не се говори за хора, които са умрели от сърдечно-съдови заболявания. Румен Петков призова да не се извращава разговорът, както го извращават отличните на Института за подлоги, защото от това губим като граждани и като общество. „Нима тези 60 хил., които умряха от сърдечно-съдови проблеми, са втора ръка? Нека казваме нещата в цялост, ако искаме да оценим обстановката такава, каквато е. Питал съм Министерство на здравеопазването да ми представи протоколите за наложените мерки. Такава документация не е създавана“, отчете още Петков.

Според него днес налагаме ограничения, които са медицински неиздържани. Той отговори и на въпроса какво би направила АБВ, ако трябва икономически да реши тази криза и отбеляза, че щетите от този начин на предоставяне на образование на нашите деца, ще ги има след години. „Много се забавихме с реалната подкрепа за икономиката. Има цели сектори, които затриваме по непонятни за мен причини. Какво причиняваме на туризма? Какво причиняваме на леката промишленост? И 1943г. са обяснявали, че в целия свят е така. Ние не разбираме ли, че сме убили аграрния си сектор. Не разбираме ли, че 1989 г. сме произвеждали 1.2 млн. тона месо, сега да изхранваме населението са ни нужни 400 хил. тона месо, а произвеждаме 120 хил. Ние си тровим населението“, подчерта още Петков.

Темата за енергетиката също бе част от разговора. Той обърна внимание, че миналатна седмица Макрон и още 6 европейски лидери, са излезли с обръщение ЕК и ЕП много ясно да декларират подкрепата си за ядрената енергетика. „Същите мотиви, под които са се подписали, ние сме ги написали от АБВ на Борисов и на Теменужка Петкова миналата година април. Голям позор е, че нашият министър-председател не е в тази група, която иска да съхрани ядреното бъдеще на България„, каза още Петков.  Той подчерта, че  не си представя ядрената енергетика под американски ботуш, а  като български национален интерес. „Днес „Козлодуй“ ни дава най-евтината енергия. Американският ботуш, стъпил в „Марица“ 1 и 3, ни гарантира най-скъпата енергия. Два пъти по-скъпа от държавната „Марица“ 2. Тук не говорим за ботуши, а за реактори – български реактори, българска собственост и ядрено гориво, което като го отработим, го изнасяме извън държавата“, допълни още Румен Петков.

Петков коментира и случаят с директора на АЕЦ „Козлодуй“. Според него ръководството на „Козлодуй“ трябва да отговаря пред прокуратурата защо на територията на този стратегически обект влизат без разрешение на ДАНС чужди и български граждани. „Това е престъпление, което ще бъде наказано. На територията на Козлодуй, стратегически обект, достъпът до там е ясно разписан като отговорност на ДАНС. Влизат посланикът на САЩ с група чужденци и група българи. ДАНС не е издала р азрешение за нито един от тях. Съдът задължи ръководството на „Козлодуй“ да ни отговори на въпроса, кои са, как са влезли. Ръководството ще търси начини да бяга, но за това ръководство прокурорът е неизбежен“, изтъкна още Петков.

Той направи и коментар на така наречения шпионски скандал. „Има ли шпионска дейност, има ли предателство на българския национален интерес- никакъв компромис, но когато се прави, да си купува някой политическо спокойствие, е престъпление срещу българския национален интерес“, посочи още Петков. Той припомни обаче, че много хора са осъдили България заради изнасянето на СРС-ата  и изтъкна, че  това са неща, които не се знае колко ще издържат в съда. „нали си 8спомняме, че бяха четени едни СРС-ата от трибуната на Народното събрание, с които четящия искаше да убеди обществото, че е извършено тежко престъпление. Някой интересува ли се дали са живи всички лекари, които бяха оклетевени и които осъдиха България. Мисля, че съдът е този, който трябва да каже къде е вината и какво е наказанието“, заяви още лидерът на АБВ.

Румен Петков заяви, че пред АБВ не стои въпроса за коалиция с ГЕРБ и че не би се коалирала с тази партия още веднъж. Според него Бойко Борисов е токсичен. „Гьонсуратлъкът може да стигне нечувани размери. Когато това остава ненаказано. АБВ иска подкрепата с номер 6 за нормален живот в работеща държава. Когато прокуратурата отказва да разследва шкафче с 1 милион долара и кюлчета злато, за които продължавам да си мисля, че имат една физиономия, това не е работеща държава“, каза още Петков.

Според него по въпроса с бъдещите коалиции трябва да се кажат няколко неща ясно. „Ние говорим за нормалност. Не е нормално да набиваш на децата книжки, в които им внушаваш, че еднополовият брак, е нещо много добро. Там се рекламира силно детска книжка за деца между 3 и 6 години. Мутрите вън – вътре там тази книжка се обявява за най-доброто. За нас абсолютно неприемливо е да се узакони проституцията. Има принципи, по които трябва да се уточним. Ценностната система на българина, традициите предполагат нещо, което за нас е много важно. АБВ е гарантът с бюлетина номер 6 за нормален живот в работеща държава„, подчерта лидерът на АБВ.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest