Румен Петков: Коалиция F-16 е провал за България

Превъоръжаването на Българската армия е процес, който няма алтернатива. За нас е изключително важно, държавата да води последователна политика за гарантиране на националната ни сигурност, но за съжаление действията са в обратната посока. Това коментира пред медиите в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той заяви, че Коалиция F-16 е провал за България.

„Коалиция F-16 се състои от ГЕРБ, ВМРО, БСП и ДПС. Това са самолети, които са морално остарели и които представляват реална заплаха за Военновъздушните сили на България и за националната ни сигурност по много причини и едната от тях е, че тези самолети могат да носят ядрено оръжие, което за съжаление е против българския национален интерес“.

Петков припомни, че АБВ отдавна настоява за ясна позиция на държавата ни, която да заяви, че на територията на България няма да се разполага ядрено оръжие.

В подкрепа на заявеното от него – че БСП е част от „Коалиция F-16“, Петков припомни два факта – че червените депутати отсъстваха от пленарната зала, с което, практически, гарантираха ключовите гласувания по темата. Той припомни също, че лидерът на БСП  Корнелия Нинова пък не участва в гласуването на ветото на президента Румен Радев.

„Това е такъв циничен шамар по президента Радев, какъвто никой политически функционер не си е позволявал от 1989 година насам. Неучастването в гласуването на вето на президента от политически ръководител е отношение към самия президент. Унижението, което Корнелия Нинова нанесе на президента, е нещо, което не сме виждали през всичките тези години“.

Румен Петков каза още, че междувременно същата тази коалиция планира закупуването за 1.4 млрд. лв., без ДДС, на техника за Сухопътните войски и коментира, че голяма част от тази техника може да бъде произведена от българския военно-промишлен комплекс.

„Въпросът е защо министър-председателят загърбва Военно-промишления комплекс?. Това е предателство. Не може ние да произвеждаме такива машини за Швейцария, Белгия и други държави, но нашата армия да не иска да си купи тази техника. Това е висша форма на предателство на българския национален интерес, на което автори са премиерът Бойко Борисов и Красимир Каракачанов“.

СНИМКА: ДАРИК 

Pin It on Pinterest