Румен Петков и Владимир Маринов се срещнаха с изпълнителния съвет на синдикат „Подкрепа“ във ВМЗ „Сопот“

Румен Петков и Владимир Маринов се срещнаха с изпълнителния съвет на синдикат „Подкрепа“ във ВМЗ „Сопот“.

В началото на срещата Румен Петков каза, че основният проблем в управлението на икономиката е държавата и то не защото е лош стопанин. 

„В това няма никакво съмнение, че най-мощното, най-модернизирането е ВМЗ. Когато това не стане начин на мислене в държавата, не в Министерство на икономиката само, нищо добро няма да се случи“, каза още лидерът на АБВ. 

Според него ВМЗ – Сопот е българският военно-промишлен комплекс, който десетилетия наред е бил основен сектор в българската икономика.

Той отправи критика, че когато държавата си позволява в такива чувствителни предприятия, да влизат прокуратура, полиция, да се правят тараши, внушения за крадене и нерегламентиран износ на оръжия, няма как военно-промишленият комплекс да бъде приеман радушно. 

„Наше дълбоко убеждение е, че във външнотърговската политика на нашата страна няма значение за нивото – дали е президент, министър, Народно събрание, военнопромишленият комплекс трябва да бъде представен“, подчерта още Румен Петков. 

Той припомни, че с Владимир Маринов в Пловдив са  заявили, че бордът на ВМЗ – Сопот трябва дъ бъде уволнен незабавно от служебното правителство, тъй като това са хора, които нямат представа от естеството на организацията на работата във ВМЗ. 

Румен Петков изтъкна, че дълбокото убеждение на ръководството на АБВ е, че бордовете практически са хранилки. По думите му не са много хората, които трябва да бъдат начело на такива предприятия.

Според него държавата трябва да заяви ясно отношението си към военнопромишления комплекс, да гарантира достъпна цена на ел. енергията за икономиката, генерално да преосмисли отношението си  към производството, да редуцира бордовете и активно да включи представители от военнопромишления комплекс във външното представителство. 

Заместник-председателят на АБВ и народен представител от „БСП за България“ в 46-ото Народно събрание Владимир Маринов заяви, че си дава сметка какво означава военнопромишления комплекс и до каква степен е определящ за българската икономика. Той обърна внимание и на значението му за региона. 

„Някак си не се намери воля от политиците ясно и точно да заявят в крайна сметка каква държава  ще бъдем и да определят ясни приоритети. Определянето на приоритети гарантира държавническото поведение и мислене. Смяната на една политическа сила с друга или смяната на властта не би трябвало да променя тези приоритети. Ако в България не си дадем ясна и точна сметка какво можем на първо място, с какви ресурси разполагаме, какво трябва да развиваме, къде имаме позиции, какво можем да правим най-добре и да заложим на него, нещата ще се случват точно по този начин“, каза още Владимир Маринов. 

Той попита как не се е намерила за 30 години воля в политиците, че по пет въпроса нямат различия. Според Владимир Маринов военнопромишленият комплекс трябва да е един от приоритетите  за България. 

„Ако държавата не си влезе в ролята и подписва знайни и незнайни споразумения със знайни и незнайни консултанти, без това да е достояние на заинтересованите страни и на обществото, това е безотговорно управление на едни недържавници. Много се надявам в рамките на следващите няколко години да има на първо място политическа воля да се обединят около няколко приоритета. Нека започнат с енергетиката и военнопромишления комплекс“, каза Владимир Маринов и подчерта, че от АБВ ще настояват за това. 

Димитър Атанасов от синдиката, който има над 2000 души в завода благодари на  Румен Петков и Владимир Маринов за подкрепата. Той заяви, че желанието на синдикатите е смяна на борда и просто служителите да бъдат оставени да работят.  

След разговора лидерът на АБВ, Владимир Маринов и Димитър Атанасов разгледаха музейната сбирка, която разказва историята на ВМЗ – „Сопот“. 

Pin It on Pinterest