Румен Петков: Една от причините АБВ да настоява за оставката на премиера и правителството е фактът, че те се държат като убийци на българската отбранителна промишленост

Една от причините ПП АБВ да настоява за оставката на премиера и правителството е фактът, че те се  държат като убийци на българската отбранителна промишленост. Отношението им към военнопромишления комплекс, към отбранителния сектор е престъпно. Това заяви пред медиите в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков и даде серия от примери в тази посока.

Петков посочи, че за последните няколко години в държавния търговец КИНТЕКС два пъти, публично и демонстративно, се влиза по груб и вандалски начин, при положение, че това е  държавно предприятие, което всеки месец представя в ресорното министерство отчет. Независимо от гръмкото начало на тези проверки обаче, няма огласен резултат, което сочи, че няма никакви въпросителни по дейността на КИНТЕКС, коментира той.

„Кой нормален държавен представител на друга държава ще дойде в КИНТЕКС, след като вижда отношението на нашата държава към дружеството. И тук въпросът е в последната година и половина КИНТЕКС има ли сключени договори“. Петков посочи още, че за директор на дружеството е поставен човек, чиято професионална подготовка и образование не предполага подобна длъжност.

Като следващ пример Румен Петков посочи факта, че държавата налага ограничения на българските производители в бранша в страни, в които няма проблем, без ясен аргумент, като например Чад – държава, в която търгуват редица други държави, в т. ч. и такива от ЕС. Той изрази съмнение за тежка корупция и злоупотреби на високо равнище. Петков уточни, че се прилагат административни спънки по сделките, което бави тяхното изпълнение или направо ги разваля, което води след себе си редица проблеми за оръжейния ни отрасъл, включително и оттегляне на доверие от страна на банките.

Като най-крещящ пример за стремежа на държавата да убие военнопромишления комплекс е, че се водят преговори с всички възможни доставчици на техника за сухопътни войски, но не и с българските производители.

„Имам основание да считам, че част от потенциалните участници в процедурата по производство и доставка на тежката техника ще ангажират български производители като подизпълнители. И министърът на отбраната, който отговаря за разпространението на паспортите, много добре знае кой може да ги произведе и изключителното качество на нашето производство“.

Петков подчерта, че убиването на военнопромишления води след себе си десетки хиляди безработни – част от проблемите у нас, които Борисов и Каракачанов задълбочават.

Pin It on Pinterest