Румен Петков: Държавите, проявили интерес към инвестиция в АЕЦ „Белене“, са впечатляващи

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със заявленията за строежа на АЕЦ „Белене“ и предстоящите местни избори.

Фокус: Наскоро стана ясно, че седем са компаниите, които проявяват интерес към строителството на АЕЦ „Белене“, като три от тях са български. Появи се и информацията, че Христо Ковачки е сред заинтересованите. Руската държавна компания „Росатом“ също е подала заявление за участие. Нужно ли е изграждането на централата на страната ни и кой е стратегическият инвеститор, с който ще е най-добре да се започнат същинските преговори?

Румен Петков: Разбира се, че централата е нужна за страната ни. По две причини: през последните две години стана очевидно, че има недостиг на енергия, за което ние от АБВ предупреждавахме още преди пет години, че този момент ще настъпи, без да коментирам перспективите пред въглищните ни централи и ограниченията, които Европейският съюз налага. Втората причина разбира се е гарантирането на ниска цена на ел. енергията и перспективата на България като член на ядрения клуб. Държавите, които са проявили интерес, защото тук не става дума само за седемте компании, които са заявили намеренията си под една или друга форма да участват като инвеститор, са впечатляващи: Русия, Китай, Южна Корея, САЩ, Франция. Това е едно много ясно доказателство, с което от АБВ вече се опитваме да аргументираме години наред, че проектът е печеливш, проектът е привлекателен за инвеститорите. И нас продължава да ни глупи въпросът защо българската държава не се ангажира със стопроцентово инвестиране в този проект, защото част от споменатите участници вече договарят, с предварителни договори разбира се дотолкова, доколкото не са определени като стратегически партньори и стратегически инвеститор, продажбата на ток от „Белене“ в съседни на нас страни. Самият факт на декларирания интерес на Северна Македония е повече от показателен за нуждата на ел. енергия в региона като цяло. Така че първо трябва да кажем, че това е една много закъсняла стъпка, но стъпка в правилната посока, стъпка, която може да даде енергийна сигурност на България и на бизнеса.

Фокус: Г-н Петков, мислите ли, че имаме достатъчно добре обучени в професионален аспект кадри, които да работят в централата? Достатъчен ли е човешкият ресурс?

Румен Петков: Това е въпрос над въпросите, защото през последните 10 години г-н Румен Овчаров и президентът Георги Първанов, както и аз многократно сме алармирали, че висшите учебни заведения в България подготвят пренебрежимо малък брой специалисти. И това означава незабавно преосмисляне на образователната програма и в МЕИ, и в Софийския университет, ако искаме ние действително да сме с кадрови потенциал, който да отговаря на претенциите ни за ядрена сила. Част от първия ви въпрос е изключително важна. За съжаление ние от АБВ сме единствените, които апелирахме Комисията. Доколкото се разбра от изявленията на министър Петкова начело с ръководителя на Енергийния холдинг, трябва да бъдем изключително внимателни при прецизирането на компаниите, с които ще се преговаря, защото увисва впечатлението, че част от тези компании могат да бъдат използвани злонамерено за дискредитация на процедурата, за стопиране отново на процедурата. Аз изредих огромен потенциал, като започнах с General Electric и „Фраматом“. Тук разбира се има спекулативни твърдения от хора, които винаги са били срещу развитието на енергийната сигурност на България като Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Радан Кънев и се стигне до хора, които всъщност са от сектора, които мотивирани с други инструменти, продължават с вредителството.

Фокус: Чуха се предложения да подарим реакторите за АЕЦ „Белене“ на Китай или Венецуела.

Румен Петков: Същите тези хора обясняваха как няма да се състои „Турски поток“, как това е спекулативен разговор между президента Путин и президента Ердоган. Същите тези хора ни обясняваха, че „Южен поток“ не ни трябва. И в резултат на тяхното предателство, защото няма друга дума за тяхното поведение, ние сега ще плащаме транзитна такса на Турция за това, че ще ползваме руска газ. Сега същите тези хора обясняват, че „Белене“ не ни е необходимо и естествено в тяхното съзнание следващата стъпка ще бъде да си купуваме от Турция ток, произведен от руски ядрени реактори. Но това са в графа „предатели“. Ние от АБВ сме ги извадили на списък. Сигурно този списък ще бъде дообогатяван във времето. Връщам се към това, че много прецизно трябва да бъде гарантиран допускът до участие във финалната процедура, защото иначе можем да си навлечем беди, а това означава много ясно идентифициране на произхода на капитала, формата на собственост, конкретните собственици на компаниите, ако искаме да гарантираме и чистота на процеса и гаранция, че фирмите ще бъдат абсолютно добронамерени и ще желаят реалното изграждане. Ние от АБВ продължаваме да твърдим, че силното за България решение е 100 % държавно участие. И това, че проектът е икономически изгоден, се гарантира от участието на всички тези компании. Аз неслучайно споменах General Electric и „Фраматом“, защото това са компании със световна тежест и потенциал, които са декларирали много ясно, че това, което ще бъдат, е стокови инвеститори. Тоест те ще изградят определена част от проекта за своя сметка и след това ще си възстановяват инвестираните технологии чрез средства от продажбата на ток.

Фокус: Г-н Петков, не мислите ли, че този въпрос, свързан с енергийната сигурност на страната ни – строежът на АЕЦ „Белене“, често се използва с политически цели, редовно и преди избори и в крайна сметка фокусът се измества от същината?

Румен Петков: Това е грозното, че енергетиката ни се превръща в обект на политически спекулации. Настояваме енергийната ни сигурност и перспектива да бъде обект на специално заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, защото ние на 31 декември сме заплашени да останем без доставка на газ, защото правителството, и това е един от големите провали на това правителство , направи всичко възможно, за да забави и процедурата, и определянето на изпълнителя, и реализацията на газопровода „Турски поток“ на наша територия. Казвам го с много голяма болка и гняв. Оставям настрани, защото това са 470 километра, а още не е определен с решение на Върховния административен съд изпълнителят, което означава, че ние оставаме без газ. Иначе казано България се използва от чужди на нашия интерес фактори, за да притиска Русия да подпише нов договор с Украйна – нещо, което не е наша работа. Вместо ние да си гарантираме пряка доставка на България и Европа на газ, ние направихме всичко възможно да провалим и ”Турски поток“. И това българското общество трябва да го види, защото това не е спекула, това е констатация. Още февруари месец ние от АБВ предупредихме, че бездействието на българското правителство може да доведе до този реален за Европа проблем. За съжаление никой тогава не реагира и днес сме изправени пред ситуацията и заплахата на 31 декември, ако не се постигне друго решение, ние да останем без доставка на газ.

Фокус: Г-н Петков, вие твърдите, че има и влошаване като цяло на законодателната дейност на Народното събрание. В тази връзка какви са прогнозите ви за новия политически сезон, дали ще има промени в положителна посока?

Румен Петков: Ние настояваме консултативният законодателен орган, който писмено сме предлагали в рамките на предното Народно събрание, да започне интензивна работа незабавно в рамките на новия сезон. Ние дадохме много ясни примери: десетки поправки в Наказателния кодекс (НК), Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), Гражданския кодекс. Съдебната система се притиска от постоянни промени и няма нито едно дело, което да е започнало при нормативна уредба, която да се е запазила същата, непроменима за следователи, прокурори и съдии, до приключване на разследването. Законът за обществените поръчки – за 3 години повече от 30 промени. Коя обществена поръчка е започнала по една процедура и е завършила по нея? Този законодателен хаос и бъркотия, които според мен съзнателно се реализират от ГЕРБ, за да може те да контролират определени процеси от гледна точка на интересите на някои джобове, но във всички случаи за сметка на българските граждани, общество и държава. Самата „динамика“ на тези законодателни промени пъди инвеститорите и прави нестабилна средата в България. Неслучайно дадох примера с обществените поръчки и правораздаването. Но има един голям проблем, който също се заобикаля и той е свързан с така наречения Закон за пътищата. Какво означава ТОЛ системата да бъде обещано, че ще бъде въведена през август месец тази година и с решение на Народното събрание, по предложение на депутати, каква експертиза имат, те? Това е работа на правителството. Защо правителството на предлага отлагането? Защото министър-председателят излъга най-юнашки, че до края на годината от тол таксите в бюджета ще влязат 600 – 700 милиона. И днес никой не може да каже как ще се компенсират тези пари. Повече от 1 000 човека са назначени като тол администрация и тол полиция. Кой ще осигури заплащането им? Как ще бъдат бюджетно обезпечени като дейност и като Фонд „Работна заплата“? И разбира се как ще бъде наказана фирмата, която трябваше да реализира тол системата? Това е законодателна промяна, на която трябва да бъдат дадени ясни отговори и коментари от страна на правителството. Другото е или висша форма на корупция и то много скъпо платени услуги от страна на депутати и държавна администрация. Или е висша форма на некадърие. При който и да е от двата възможни варианта, това правителство трябва да си ходи.

Фокус: Искам да обърнем внимание и на местните избори, които все повече наближават. Казахте, че сте готов за широка лява коалиция по места. И например в Община Русе и Пловдив в действителност с БСП успяхте да подкрепите общи кандидати. Къде още имате общи кандидати и какво очаквате като резултат от местните избори?

Румен Петков: Мисля, че левицата създаде много сериозни добри примери. Не навсякъде разговорите са минали така, както ни се е искало. Не навсякъде сме стигнали до общо решение. Аз не искам да акцентирам върху лошите примери. Това, което вие казахте, Русе, немалко общини в Пловдивска област, Шумен, Търговище, някои от общините в Смолянския регион – това са много добри стъпки, които могат да покажат на българските граждани една силна алтернатива на това безобразно управление и могат да дадат усещане за перспектива. Мисля, че от тази гледна точка можем да оценим положително и подготовката, и номинациите при сформирането на леви коалиции по места.

Фокус: В кои общини смятате, че имате най-големи шансове за победа, в кои от тях са съсредоточени вашите симпатизанти?

Румен Петков: Ние сме сигурни в успеха в общини като Карнобат, Попово. Имаме изключителни шансове, говоря като АБВ, в Никопол, Плевенско. Сигурен съм, че широките леви коалиции могат да се увенчаят с положителен резултат в Русе, Търговище. Може да бъде направен един много голям пробив, който да даде усещане за перспектива пред българските граждани. Разбира се има и общини, в които високомерието на някои от представителите на левицата насила ще задържи ГЕРБ на власт. Това е реалността и ние не трябва да бягаме от нея. След изборите трябва да се направи обективен анализ и преценка. Например поведението на нашите партньори в Перник е безобразно, то директно обслужва ГЕРБ по непонятни за нас причини, но това е техният избор. Аз се надявам след отминаването на изборите да се направи обективен анализ, за да можем да вървим напред.

Фокус: Каква предизборна кампания очаквате – дали ще има вадене на кирливи ризи, или обстановката ще бъде по-спокойна?

Румен Петков: Ние от АБВ ще водим позитивна кампания, защото на хората им писна от насаждането на омраза и от нагнетяването на напрежение. Хората искат да видят перспектива, но се боя, че няма да има диалог от гледна точка на перспективите пред отделните региони и пред местното самоуправление като цяло, защото ние 20 години, като изключим ПП АБВ, нито една друга политическа сила не говори за второто ниво на местно самоуправление. И ние сме много близо до санкции от страна на Европейската комисия. Второто ниво на местното самоуправление, всъщност липсата на второ ниво на местно самоуправление обслужва тази дълбоко порочна практика на правителството да разпределя средства в общините така, както е много годно чрез така наречените постановления на Министерски съвет.

Фокус: Тоест вие по-скоро сте за децентрализация и за това общините да имат собствен бюджет, с който да се разполагат?

Румен Петков: Не просто собствен бюджет, но разпределението и проектирането на действия да се извършва на областно ниво. Оставям настрани, че ние имаме едно безумно териториално деление от 28 области с няколко стотин изнесени звена на централната администрация, което всъщност е инструмент за натиск за купуване на гласове. Аз се надявам, че с отминаването на тези местни избори най-после АБВ ще съумее да наложи тази тема пред останалите политически сили и ще намерим решенията, които отговарят на обществения и национален интерес. Ние сме изправени пред необходимостта от ново административно-териториално деление по две причини. Първо, че районирането в Европа е достатъчно ясно като задължение от гледна точка на население, икономически потенциал, проектиране, реализация на инвестиции. И България ще има четири, максимум пет региона. Оттук нататък всичко останало не може да бъде обяснявано на българските граждани, защото едно безумно и стихийно назначаване на хора, аз съм убеден, че немалка част от известните звена на централната администрация, повтарям още веднъж – няколко стотин, сами усещат, че не са натоварени и, че не изпълняват реално функциите, които стоят в техните наименования.

Теодора ПАВЛОВА

Pin It on Pinterest