Румен Петков беше гост на Празника на розата в Стрелча

Председателят на „Коалиция за България“ Румен Петков беше гост на Празника на розата в Стрелча. След като посети местната розоварна, Петков поздрави стрелчани и каза, че Празникът на розата е и празник на града.
„Розата е обич, щастие и живот. Този живот се възражда в Стрелча и прави истински видимо доброто управление на общината. Стрелча е розата на България и дълг на всички нас е да я пазим и стопанисваме“
Петков пожела успех и здраве на розопроизводителите. Той поздрави и царицата на розата – младата Тихомира Такучева.
Розопроизводството в Стрелча датира от първите години след Освобождението. Мекият климат благоприятства за развитието му и то не е прекъсвало през годините.
В настоящия момент Стрелча е един от най-големите розопроизводителни центрове с над 4000 дка розови насаждения и две розоварни. Розата е емблема и символ на поминъка в града и резонно един от най-големите и чакани празници е Празника на розата, провеждан традиционно през последната седмица на месец май или първата от месец юни. Празникът на розата се отбелязва без прекъсване от 1996 г. насам като с изразността на символиката представя процеса, който се изминава, за да се превърне розата в розово масло. Устойчивостта на традицията да се провежда ежегодно, като причината се корени в изконната нагласа на човека да придава сакрален смисъл на ежедневното си съществуване, а освен значим за местното население празникът може да бъде и начин за привличане на туристи.
 
купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest