Румен Петков алармира за източване на държавата чрез адвокатски услуги

Разширява се практиката държавата, при наличие на достатъчен юридически потенциал във ведомствата, да ангажира адвокатски кантори, алармира лидерът на АБВ Румен Петков и посочи два случая като много тревожни.

„Булгартрансгаз са ангажирали конкретна адвокатска кантора в съдебни дела, които водят срещу Булгартрансгаз уволнени служители“, съобщи той и добави, че АБВ ще питат каква е стойността на договора.

„МРРБ също така е ангажирала адвокатско дружество „Събев и съдружници“ за водене на дела по имотите на царя и царското семейство“, посочи още Петков.

Въпросите, които поставят от АБВ са: Какъв е численият състав на юристите в МРРБ, както в дирекция „Правна“, така и в другите; защо при наличие на дирекция „Правна“ в МРРБ, се ангажира външен консултант, пълномощник на МРРБ и представител на държавата в лицето на конкретно адвокатско дружество и при какви парични условия е ангажирано това адвокатско дружество. Говори се, че за 10 години, за делата, които държавата губи, сме платили на различни адвокатски компании от порядъка на 3 млн. лв., отбеляза Петков и добави:“Ще питаме и за това кой носи отговорност за ангажирането на тези компании при губени, губени, губени дела“. Лидерът на АБВ е категоричен, че това е един подход за източване на държавата към разни направления.

„Тук се точат нашите пари. Ние плащаме на десетки юристи в Булгартрансгаз – 40 на брой, за да ангажира Булгартрансгаз адвокатско дружество, което да защитава техните интереси. Плащаме на десетки, да не казвам по-сериозен обем юристи на МРРБ, за да се ангажира дружество, т.е. министърката казва, че не вярва на своите юристи и че те са некадърни; Малинов, който е много години в Булгартрансгаз казва, че всичките му юристи са некадърни и точат нашите пари и си ги делят там кой как не знам“, заяви Петков и заключи: „Обществото трябва да знае и да си даде сметка, че повече така не може“.

Pin It on Pinterest