Румен Петков: АБВ е в готовност за диалог за формиране на местни коалиции

На пресконференция в Шумен председателят на ПП АБВ Румен Петков определи посегателството върху машинното гласуване като изключително зловредна стъпка. Той осъди отхвърлянето на машинното гласуване и определи акта като начин за манипулиране на изборните резултати.

Петков посочи, че броят на невалидните бюлетини продължава да расте с всеки следващ вот – според данните, на последните местни избори в национален мащаб са гласували 3. 290 млн. души, като невалидният вот наброява  460 000 бюлетини. „Отказът от машинно броене на българските парламентарни избори и на местни избори е затвърждаване на манипулация, на фалшифициране на изборния резултат.  Да се посяга върху един от не многото инструменти за хигиенизиране е много грозно, каза Петков.

„Обвинявам цялото Народно събрание, правителството, ЦИК, президента в стремежа да злепоставят машинното гласуване на последните избори. Как се направи злепоставянето – с абсурдна процедура. За един месец доставка на машини под наем. На същата или близо на същата цена можехме да си ги купим, а сега всеки казва 3000 машини 9 млн. лв.- много скъп глас. Законът е грубо и цинично нарушен“.

Пред медиите в Шумен Петков заяви, че решението на Националния съвет на партията е за самостоятелно участие в местния вот.

„Там, където имаме висока степен на готовност, незабавно стартираме подготовка за участие на партията в изборите. Шумен е един от регионите, в който водим разговори повече от година за участието ни в местните избори през октомври и съм сигурен, че ще имаме добър резултат, защото и ръководството ни има енергията, опита, необходимите знания и умения за това“.

ПП АБВ е в готовност за диалог за формиране на местни коалиции, на принципна основа, сериозна аргументация и с много ясен ляв – лявоцентристки профил, като първостепенни партньори да бъдат останалите партньори от „Коалиция за България“.

„Левият и лявоцентристки вот на гражданите е един от инструментите да се сложи първа голяма основа, сериозна крачка на разделяне на ПП ГЕРБ от държавата. По такъв начин управлявани държавни институции, по такъв начин структуриране на управлението на финансите, нещата не могат да не смущават, включително и последните действия, свързани с организацията на гласуване, с технологията на изборния процес, с финансиране на политическите партии са много вулгарен знак за връщане на държавата десетилетия назад“.

СНИМКА: ДАРИК

Pin It on Pinterest