Румен Петков: Абсолютната непоследователност и двойните стандарти правят хората недоверчиви към налаганите мерки срещу COVID-19

Абсолютната непоследователност и двойните стандарти правят хората недоверчиви към налаганите мерки срещу COVID-19.

Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков в контекста на последната министерска заповед, която наложи серия от ограничения

„Преустановяват се присъствени учебни занятия за учениците в гимназиалния етап на образование, началните училища обаче ги запазват. Защо? Защото децата от началните училища не могат да останат сами вкъщи. Очевидно, че тук няма никакъв медицински аргумент. Едните ги обучаваме онлайн, другите обаче, поради това, че няма как да ги оставим сами вкъщи, родителите им трябва да ходят на работа, ще ходят на училище. Те не са ли също такъв преносител на евентуална зараза, каквито са гимназистите, каквито са и студентите, или този министър на здравеопазването не го интересува здравето на децата в началния курс? Тази абсолютна непоследователност, тези двойни стандарти правят хората недоверчиви към мерките“.

Румен Петков посочи, че затварянето на ВУЗ-овете ще повлияе пряко на подготовката на всички студенти, които искат да получат солидно образование.

„При условие, че всички медицински лица обясниха, че младите хора са по-трудно достъпни за вируса, министърът на здравеопазването иска да ми обясни, че след като миналата година бъдещите лекари на България бяха подготвени онлайн, тази година също ще ги подготвим онлайн и те ще ни лекуват след няколко години“.

За липсата на логика и последователност в мерките Петков даде пример със забраната за достъп и публика на спортни мероприятия, но конкретно посочено изключение – тенис турнирът „София Оупън “.

Румен Петков определи задължителния характер на ваксиниране на населението като задкулисно споразумение на Европейската комисия. Коментарът му бе във връзка със споразумението за ваксинация на населението, при която производителят не носи отговорност и заяви, че ПП АБВ се обявява категорично против насилственото ваксиниране на населението, още повече с ваксина, за която производителят не носи отговорност.

„Това решение на Европейската комисия влезе в задкулисно споразумение с единия от производителите на ваксина. В споразумението се заявява, че производителят не носи отговорност, ако бъде увредено моето здраве, когато ползвам тази ваксина. Това е престъпно. Един път ние ще дадем 336 милиона на единия производител, които той няма да ни върне, дори да се провали при производството на ваксината. Второ, ако навреди на мен и моето здраве, той няма да носи отговорност, Европейската комисия няма да носи отговорност, българският данъкоплатец ще го изплаща. Никой не би могъл да даде гаранции за това, че ако децата до 15-годишна възраст бъдат ваксинирани, това няма да навреди на тяхната плодовитост“.

Петков определи настояването на премиера за единен медицински протокол в ЕС в рамките на видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19 като пореден опит за бягане от отговорност.

„Той е медиаторът на Макрон и Ердоган. Той може да бъде медиатор между онзи, дето му носи рушвета и нощното шкафче. Той не може да бъде посредник между сериозни хора, още по-малко между държави. Той е едно нощно шкафче с милион евро. Бойко Борисов няма съвест. Не може един човек, който в шкафчето си на спалнята държи 1 милион евро и няколко кюлчета злато, който е недосегаем за правораздаването, който петни България, който продължава да разхвърля пари от джипа, да твърди, че има съвест. Това е абсурд. Той, че е географски е неграмотен, че не знае обхвата на НАТО, е ясно за всички, но той твърди, че можеше още от юли, август и септември да бъде предвидено като военна организация да действаме срещу този коронавирус. Той счита, че САЩ, те са част от НАТО, да не кажа гръбнакът на НАТО, да не кажа стожерът на НАТО, да не кажа, че те са НАТО, ще имат единен протокол с нас и Северна Македония и разбира се Европейски съюз“.

Петков определи подобно предложение като недоразумение и подчерта, че то не може да бъде приложено дори за рамките само на България.

Pin It on Pinterest