Румен Гечев: Зимата очевдино ще бъде тежка

Вероятно инфлацията през тази година ще бъде около 7-8%, но не повече от 10 на сто, прогнозира бившият народен представител от „БСП за България“

Всички сме обезпокоени от това, че последните седмици повишението на цените на енергоносителите и на електричеството доведоха до голямо безпокойство и сред експерти, и сред гражданите, защото усещането не е приятно. Това каза в интервю за радио „Фокус“ проф. Румен Гечев, бивш народен представител от „БСП за България“, член на НС на БСП и преподавател в УНСС.

„Очевидно е, че сме в навечерието на увеличение на цените, но все пак добрата новина е, че към момента няма основание да твърдим, че се очаква шоково повишение, освен ако няма някакви нови геополитически развития тук в региона или някакви технически и природни проблеми“, заяви той.

„Вероятно инфлацията през тази година ще бъде около 7-8%, но не повече от 10 на сто. Пак казвам, ако не се случи нещо непредвидено. Защото все пак повишението на цените на електричеството касае първо всяко домакинство. Най-вероятно към момента разходите на домакинствата ще се увеличат с около 15-20% за ток и около 20% за отопление, което разбира се не е малко, тъй като за съжаление България българите разходваме най-много средства като дял от доходите ни, в сравнение с другите страни-членки на Европейския съюз, най-много разходваме като дял за електричество и за основни хранителни стоки“, каза още той. Според проф. Гечев зимата очевидно ще бъде тежка, дори инфлацията да е под 10%.

„Зимата очевидно ще бъде тежка и от гледна точка на действието на психологическия фактор, защото когато хората се притесняват, тогава нещата изглеждат даже по-зле, отколкото са в реалност. Но веднага ще кажа, че нещата са зле поради това, че дълги години – повече от десетилетия, се отлагаше нещо, което беше толкова очевидно – необходимостта от технологично и структурни обновление на българската енергетика. Отново ще припомня, че няма такава страна наистина, която ще закупи нови реактори за 650 милиона евро, ще построи леглата на двата реактора, ще направи грубия строеж и ще го замрази, ще го превърне в блато, докато изчакаме 10-15 години, че и повече, и се озовем в ситуацията, в която сме. Защото една от основните причини за състоянието и за тенденциите на цените на тока в България е именно свързано с нереализацията на проекта „Белене“, с немодернизацията на основните ни мощности, които са на въглища – ТЕЦ-овете в България. Това забавяне на реформите в сферата на енергетиката, съчетано с провала на „Южен поток“, с много по-малки капацитет на т.нар. „Балкански“ или „Турски поток“, доведе до това, на което сме свидетели в момента“, обясни той.

„В момента всички сме свидетели – в световен мащаб, в Европа и на Балканите – на поскъпването на природния газ. То е свързано с поскъпването на всички други енергоносители“, уточни той.

„Вместо ние да реализираме по-големи приходи от транзитни такси и да ползваме привилегията на страна, транзитираща 50-тина милиарда кубически метра газ годишно, ние сега зависим от тръбата, която минава през Турция, и плащаме комисионни на турската страна за това, че сме били достатъчно „умни“ и сме провалили българския проект. Това е по линията на природната газ. А по линията на електричеството нещата са още по-зле, тъй като вместо в момента да изнасяме електричество при високите цени, ние може да се наложи да внасяме електричество. Но даже и да не внасяме, цената на електричеството в България няма как да е независима от цената на електричеството в съседните страни“, категоричен бе проф. Румен Гечев.

Pin It on Pinterest