Политика

Резултатите от изборите в Северна Македония – Шок за България и ЕС

УСПЕХ ЗА СЪРБИЯ И АНТИЕВРОПЕЙСКИТЕ НАСТРОЕНИЯ В ЕВРОПА‼️

По време на отбелязването на Деня на Европа , започването на предизборната кампания на изборите две в едно и за Европейски парламент , дойде смразяваща новина за изборните резултати в Северна Македония . Победата с над почти три пъти повече гласове на антибългарските и антиевропейските настроения, представлявани от ВМРО ДПМНЕ , в сравнение с проевропейски настроените до сега управляващи в лицето на СДСМ . За ВМРО ДПМНЕ са дали гласи 43 % от избирателите а за СДСМ само 15 % .
Тези резултати ясно показват антибългарските настроения в Северна Македония и най- вече провала на българската външна политика спрямо Македония в последните 30 години . Това е резултата от безхаберието и незаинтересоваността ни към най -близкия ни и най -важен съсед от всички нас . Вместо да използваме факта че България чрез Ж. Желев първа призна Македония за независима държава и да започнем интензивен културен и икономически обмен чрез инвестиране съвместни инициативи и радиа , вестници , поне една телевизия , пътища и бизнеси , да разясняваме работата на историческата комисия между Българи и Македония , ние проспахме тези 30 години .
И накрая като капак на всичко , Каракачанов при участието му в управлението с ГЕРБ , наложи диалог на ултиматуми със Северна Македония . България наложи вето на членството на Македония в ЕС . Действие на България ,което явно е засилило антибългарските настроения , улеснило е сръбската пропаганда и видяхме смазващия му резултат .
Отделно от това Слави Трифонов , с мотива Македония , свали правителството на четворната коалиция между ПП , БСП , ДБ и ИТН на Кирил Петков ,което беше започнало опити за подобрение на отношенията с Македония и преговори за отмяна на ветото . Със свалянето на правителството на четворната коалиция , прекъсна процеса на опитите на България да подобри отношенията със Северна Македония и да започне изграждането на икономически и добросъседски отношения .
Единствено за добро постижение може да се приеме в българската международна политика факта ,че при правителството на четворната коалиция с участието на БСП , въпреки съпротивата на ИТН , Слави Трифонов и неговия външен министър Ганчовска , беше прието френското предложение . За отпадане на ветото на България за членство на Северна Македония в ЕС и заместването му с промяна на конституцията на С . Македония с отразяване на българите в нея , преди приема на Северна Македония в ЕС . Гарант по което споразумение стана Европейския съюз и постигане на взаимно признати резултати от съвместната историческа комисия .
В България, загледани във вътрешните ни проблеми до сега никога не сме обръщали нужното внимание на отношенията ни със Северна Македония . Но при този изборен резултат при тях ,при който антибългарските и антиевропейски настроения имат смазващ превес , българската политическа класа трябва да се събуди за подобрение на отношенията на България и Северна Македония . И да осъзнае отговорността си за изграждането на добросъседски отношения и да не тласка Северна Македония към Сърбия и Унгария,с което се поставят условия за разединение в ЕС .
Сега е момента със започналата предизборна кампания в България за парламентарни и европейски избори , всички български партии и политици да обърнат нужното внимание на бъдещите отношения на България със Северна Македония . Всички български политици и общественици да добият някаква представа за историческите отношения между България и Македония в различните исторически периоди , за сегашната международна обстановка и всички да изградим общо българска позиция спрямо Северна Македония , която всички да споделят и преследват и да доведе до приобщаването на Северна Македония към ЕС и България .

Д-р Събина Петканска
Кандидат за евродепутат от БСП -Бюлетина 2️⃣4️⃣
-Преференция 1️⃣0️⃣8️⃣

купуването и продаването на гласове е престъпление

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest