Рамадан Аталай: Премиерът по закон няма право да договаря енергийни суровини

ДПС остро критикува премиера за договарянето на втечнен газ от САЩ. 

Рамадан Аталай категорично заяви, че стремежът на управляващите не е към диверсификация, а към замяна на единия голям брат с другия голям брат – в случая, като източник на газови доставки.

Министър-председателят по законите на България няма никакво право да договаря никакви енергийни суровини, никакви„, заяви Аталай от парламентарната трибуна по време на дебатите за временна комисия, която да изясни защо спря руският газ.

Той отбеляза, че веднага след срещата в ЕС, на която Брюксел е обсъждал общи газови доставки, българският премиер „си хваща торбите, отива в Америка и договаря газ“.

И единственият източник, с който диверсифицирате, да не се окаже другият по-голям брат, от което България тегли досега„, предупреди Аталай. „Защо не отидете в Алжир, защо не отидете в Катар? Нали заедно с Европейския съюз щяхте да го направите?“, попита той управляващите.

„Диверсификацията я разбирам да се обяви от борсата за запазване на капацитет и всичките производители да дойдат, да си заявят и кой какво може да доставя. Какво обикаляме? Какво правим?“, попита още народният представител от ДПС.

Рамадан Аталай напомни, че по време на газовата криза през 2009 г., когато е бил начело на енергийната комисия в НС, наистина е липсвала диверсификация на източници и пътища за газа. „Ние днес не можем да кажем, че нямаме диверсификация на тръбите и пътищата. Тогава нямаше възможност нито от Турция, нито Румъния“, припомни Аталай, като добави, че проблемът с гръцката връзка е бил геополитически.

„Колеги, след като дойдохте в този парламент, може би бях единственият, който излезе и каза: „Очакванията ни към вас са много големи“. Млади сте, енергични сте, трябваше да навлезете в час, колкото се може по-бързо, а не да застанете на амбразурата да защитавате онези, които не разбират управлението„, обърна се към „Продължаваме промяната“ Аталай.

Или вземете управлявайте тази държава, или си отивайте. Ако си отидете, ще направите много по-голямо добро на държавата“, заключи той, аплодиран от опозицията.

Pin It on Pinterest