Рамадан Аталай: Доган не е кукловод, а човек с визия, ДПС не „дърпа конците“ на новия кабинет

Рамадан Аталай, ДПС, в „Беновска пита във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 31-ви юли 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Номинацията на Пламен Николов за министър-председател.

    „ДПС пак ли ще раздава порциите в „обръчите от фирми“? Другият въпрос е дали ДПС е рефер на мача „мутри“-Борисов?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че точно след връчването на мандат за съставяне на правителство на ИТН, тези въпроси не са в синхрон със случващото се. Той продължи, че ДПС очаква с интерес да види кои са хората, които ще изпълняват приоритетите, заявени от ИТН. Според Аталай Пламен Николов е с добра биография в предприемачеството, но човек трябва да е живял и в политическите среди. Не е станала ясна и идеологията на ИТН. Политикът от ДПС  заяви: „Като че ли изоставаме от основната цел – как и по какъв начин ще развиваме икономиката, за да се получи всичко това, което те предлагат!“.  

    „Ще Ви направя един шеговит подарък в унисон с кандидата за министър-председател Пламен Николов – това е един плавник. Той е ръководител на офис, който продава плавници!“, продължи Беновска. Рамадан Аталай отговори, че не бива да се принизява по този начин разговора. Водещата заяви, че не принизява нищо, този плавник е неин и тя обича да плува. Събеседникът ѝ продължи, че Пламен Николов му е направил впечатление на балансиран човек и се надява да успее да измъкне взимането на решенията от клюки и съмнения и наистина да се основават само на факти. Той добави: „Само се притеснявам да не стане така, че непрекъснато да мислят еднакво с лидера си, защото както поетът е казал – когато двама винаги мислят еднакво, то мисли само единият!“.

    Водещата пусна запис от изказването на Пламен Николов след получаването на мандата за съставяне на правителство от президента Радев на 30-ти юли:

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Пламен Николов: Имаме 5 първи приоритета, които са ни важни още предизборната кампания. Първият е планът за възстановяване и устойчивост. Вторият е предстоящата ковид криза, с която трябва да се справим. Не ми се иска да изпадаме в ситуацията, в която сме били досега. След това пенсиите, искаме да се преизчисли всичко. Следващ приоритет, имаме ангажимент към нашите избиратели по отношение на изборната система. Мажоритарният вот остава на дневен ред. Трябва да направим всичко така, както сме го замислили, след правилен технически процес да го осъществим. Много важна е и съдебната реформа.

Медии: А кои ще бъдат министри?

Пламен Николов: Всичко е много ясно, ще ви бъде представено съвсем скоро!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

      Беновска продължи: „Ето ги приоритетите, Вие кажете ДПС ще добави ли нещо към тях?“. Рамадан Аталай отговори, че представянето на приоритетите от Николов е станало мимоходом и ИТН тепърва трябва да води разговори с подкрепящите я формации дали да се прибави нещо. Според него мажоритарният вот не е нещо, което трябва толкова много да се експонира. ДПС ще следи много внимателно дали „зелената сделка“ ще влезе в приоритетите на новото правителство и по какъв начин, защото това е много важно за икономиката на България. „Но виждам, че те все още не са в състояние да артикулират и да представят пред нас националния план, който онзи ден вицепремиерът Пеканов ни представи, защото този план е план на България! Той трябваше да бъде представен в ЕС преди 2-3 месеца, за да се усвояват вече онези средства, които са необходими особено на енергетиката за преминаване към един по-висок иновативен етап!“, заяви Аталай.

Има ли кукловоди зад Слави Трифонов?

   „Как вие, традиционните партии, ДПС сте вече на 30 години, как ще установите режим на диалог с хора, влезли по този начин в политиката!“, продължи Беновска и пусна запис от гостуването си в Шоуто на Слави от 2013 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: И даже наши колеги тръгнаха да стават и политици. Ти между другото защо не станеш политик, имаш такава голяма аудитория, толкова голяма известност, толкова много опит и знания, защо и ти не тръгнеш да ставаш политик?

Слави Трифонов: Сериозно ли питаш?

Илиана Беновска: Много сериозно. За да се неутрализира малко с друг полюс пространството.

Слави Трифонов: По смисъла на професионализма и по смисъла на това, което е казал Кант за смисъла на живота, че човек трябва да се самоосъвършенства, един професионалист трябва да работи нещо, в което да става все по – добър и по – добър. Не вярвам това за пенкилера, че като можеш да правиш едно нещо добре, ще можеш да правиш и друго добре. Тоест примерно си добър като пожарникар, или шеф на охранителна фирма и това означава, че си добър като кмет или министър – председател.

Илиана Беновска: Или си бил добър като безработен и после си станал добър като министър – председател.

Слави Трифонов: Никога не съм бил безработен.

Илиана Беновска: Не ме слушаш. Бил си добър като безработен, а после се станал добър като министър – председател. Какво казах?

Слави Трифонов: За мен ли говориш?

Илиана Беновска: За кого говоря бе хора? Има ли някой, който се сеща тука?

Слави Трифонов: За кого говориш? Говориш за Орешарски ли в момента?

Илиана Беновска: Не.

Слави Трифонов: А за кого?

Илиана Беновска: Който може ще се сети. Та да питам аз, ще станеш ли политик?

Слави Трифонов: Добре, нали си смела, давай кажи, за кого говориш?

Илиана Беновска: Какво значи смела, да стана сега и да кажа истината е.

Слави Трифонов: Беновска пита Станишев…

Илиана Беновска: Кой назначи Делян Пеевски? Беновска пита Борисов за неговото минало. Нещо пропускаш, така ли беше?

Слави Трифонов: Да, и това е вярно.

Илиана Беновска: Въпросът е следния. Да си довърша темата за политика, че много ме кефи. Ако ти тръгнеш да ставаш политик всичко ти е десет.

Слави Трифонов: Защо?

Илиана Беновска: Вече го изредих тука, пак ли да те полаская? Слави, много си висок, не само на ръст. Много си висок по интелект и въздействие.

Слави Трифонов: Не е ли логично аз да стана, окей, аз ставам политик и след това? То не е достатъчно да станеш политик.

Илиана Беновска: След това спираме да пускаме нашата любима песен, която пускаме по „Радио К2″, заедно със стихотворението на Ръдиърд Киплинг „Ако“, „Нема такава държава“ и почваш да пееш „ Ето я такавата държава, аз я ръководя Слави Трифонов“.

Слави Трифонов: Усещам някаква ирония, аз не съм тръгнал да ставам политик.

Илиана Беновска: Няма ирония, създаваш освен политически и художествен образ, ще ставаш ли политик?

Слави Трифонов: Не.

Илиана Беновска: Само едно ти куца, да знаеш.

Слави Трифонов: Кое?

Илиана Беновска: Може би трябва да се задомиш преди да станеш политик.

Слави Трифонов: Бойко Борисов не е женен, пък стана политик.

Илиана Беновска: Бил е. Я виж Сергей Станишев как се задоми, че и две деца роди.

Слави Трифонов: Това е хубаво.

Илиана Беновска: Много е хубаво.

Слави Трифонов: Аз за каква тема те поканих, ти накъде тръгна.

Илиана Беновска: Ами канализирай ме тогава.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

      Беновска продължи: „Това е добър пример за различния тип мислене, който вие, традиционните политици носите и онова, което Слави Трифонов и неговата формация се опитват да установят. Как ще успеете да се съвместите?“. Рамадан Аталай отговори: „Слави Трифонов заяви в този разговор, че няма да стане политик и не стана! Вие какво, искате да ограничите хората да не могат да се развиват ли? Защото вижте как се разви Мая Манолова от БСП, докато стигне до ИСБНИ. Същото развитие има и Христо Иванов от човек, който е слугувал и управлявал заедно с бившия премиер в момента се качи в една лодка и обяснява как другите политически формации са управлявали с ГЕРБ. Ако видите всички тези политици до Слави Трифонов, които в момента се опитват да се качат на неговите рамене, за да ги видят малко по-добре, ще се окаже, че те всички търпят едно развитие. Затова аз казвам, че Слави Трифонов тогава е заявил, че няма да стане политик, малко се е развил през това време, имайки желание да върне демокрацията и в този момент според мен той не е политик, той е само един страничен наблюдател на всичко, което се случва в момента!“.

    „Казвате, че Слави Трифонов наблюдава отстрани, иронията Ви към останалите лица я разбрах, но кой тогава дърпа конците?“, попита Беновска. Аталай отговори: „Имам чувството, че конците са скъсани. Онези, които през цялото време внушаваха, че ДПС са кукловодите и дърпат конците и в момента се опитват да го внушат, но се оказа, че ДПС няма такова влияние и не дърпа конците. Ако намеквате, че президентът може да дърпа конците, според мен изказването на Тошко Йорданов онзи ден от парламентарната трибуна беше сериозен картон към президентството, към служебните министри, които си позволиха да дадат съвет на парламента как и по какъв начин да се състави коалиционно правителство. Още е рано да влезем в най-различни схеми и да допуснем, че някой дърпа конците!“.

    „Обичайните заподозрени, че дърпат конците са Ахмед Доган и Делян Пеевски!“, продължи Беновска. Рамадан Аталай отговори, че това не е вярно. Той добави, че Доган преди няколко години визионерски е казал, че България трябва да мине през програмно правителство и сегашното правителство до голяма степен отговаря точно на това определение. „Това, че имаш визия за развитието на държавата, не означава, че си кукловод, не означава, че дърпаш конците. А колкото до Делян Пеевски, през последните месеци никой не успя да покаже какво му е влиянието в бизнеса и в политиката, защото той при нас беше един народен представител от гражданска квота, той не е участвал във вземане на решения в ръководните органи на партията! Така че ДПС не бива да бъде припознавана като „черната овца“ и като виновник за всичко, което не се случва в държавата! Тежко на оная нация, на която малцинствата са ѝ виновни за всички несгоди!“, категоричен бе Аталай.

   „Пропуснахме и третият обичаен заподозрян – САЩ. Американското правителство „дръпна обаче ушите“ на Делян Пеевски по закона „Магнитски“, независимо, че тук никой не е разкрил нищо за негово участие в бизнес или обществени поръчки, или манипулация на съдебната система, или избор на главен прокурор. Това не е ли онзи кукловод, който в момента дърпа конците – Христо Иванов един конец, Слави Трифонов като друг конец, Мая Манолова се гласи като трети конец?“, попита Беновска. Рамадан Аталай отговори, че САЩ се месят на много места, а това, че сме малка нация, не означава, че трябва да се наведем пред всички. Той продължи, че основната идея на ДПС е да сме единни, да сме организирани и да мислим за развитието на България. Ако постигнем тези цели, ако вдигнем стандарта на живот на хората и ускорим икономиката, тогава нито ДПС, нито САЩ, нито Русия ще са ни виновни за нещо.

Комисиите за ревизия на предишното управление и за „Росенец“.

   „Но Мая Манолова създаде комисия за ревизията, а след това и комисия за „Росенец“ и Ахмед Доган отново е под дулото на Христо Иванов, на Манолова. Нека да чуем какво стана в комисията „Росенец“!“, продължи Беновска и пусна кратък запис от първото заседание на комисията:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Рамадан Аталай: Поредната безсмислена комисия с поредните безсмислени решения, които ще вземе.

Член на комисията: Разбирам Ви, че за Вас е безсмислена, но за нас тя има голямо значение! Как общината е допуснала строителството на огромни по обез незаконни обекти?

Представител на община Бургас: Да, има констатирани незаконни обекти, ние имаме двуетажна масивна сграда. Ние сме реагирали веднага, щом при нас е получен сигнала.

Рамадан Аталай: Ако искате да спрем телевизиите, да спрем шоуто и тогава може би ще започнем да говорим по-компетентно.

Член на комисията: Оказа се, че всеки има по 100 въпроса. Колеги, и аз искам да си правя пиар, разберете ме. Това, че не съм взел чука и длетото да отида да събарям някаква сграда, колегите не са ми дали документи. Дайте документите да видим какво ще правим. Само не ме прекъсвайте!

Член на комисията: И на мен не ми издържат нервите. Абсолютно безобразно е воденето на това заседание. Неподготвени сме всички. Това заседание се превърна в някакво шоу!

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    Рамадан Аталай обясни, че ДПС приветства комисията за ревизия на предишното управление, но народните представители не бива да забравят, че парламентът не е прокуратура, не държавен финансов контрол, то трябва да контролира министрите и от тях трябва да се изисква обяснение за решенията, които са взели в различните сектори. Не е нормално обаче да се викат на изслушване съдружници, които имат някакви недоразумения помежду си и това да се възприема като най-голям успех на комисията.

   Рамадан Аталай обясни, че комисията за „Росенец“ е била създадена, за да може да се изискат всички документи за приватизацията на „Лукойл“ и строителството на „Росенец“. Изведнъж се оказва, че председателят на комисията и поддръжниците на Христо Иванов са подготвени с определени въпроси към община Бургас. Той продължи: „Аз заявих, че ако от общината продължат да говорят за незаконно строителство без да има доказателства, това би трябвало да се отнесе към други инстанции. За да докажем дали има незаконно строителство заявихме още тогава да изискаме документацията от МРРБ, МТИТС, общината, областната управа, от Агенцията за следприватизационен контрол. След това да привикаме собствениците на имота, за да предоставят и те своите документи. Когато всичко това се постави на масата и народните представители се запознаем, да поканим за изслушване и двете страни и тогава вече пред обществото можем да излезем и да кажем – въз основа на документацията установихме, че има или съответно няма незаконно строителство. В противен случай всичко са само внушения, атака към собственика на имота!“.

   Рамадан Аталай продължи, че ако разглеждаме черноморското крайбрежие, тогава трябва да погледнем и другите имоти, като например на Ива Прокопиев. Атавай заяви: „Той от дълго време с определени влиятелни хора, имаше съответни министри в управлението в съответните министерства или мандати на Борисов. Аз даже се опасявам в последно време да не се окаже, че г-н Борисов не е имал нито един собствен министър. На ако искаме всичко да се сложи на масата, да се изчисти името на страната ни от „Магнитски“, да се изчисти името на всеки един, който е предприемчив и по една или друга причина участва в управлението на тази държава, особено политици с 30 годишен стаж, да им изчистим визията и решенията наистина да се вземат въз основа на фактите, а не на слуховете, тогава вече ще допуснем, че държавата е тръгнала по демократичен път, ще възстановим държавността, ще се вземат решения от държавните институции, ще имаме уважение към НС, ще уважаваме хората, които сме избрали и по този начин наистина ще бъдем една уважаваща себе си и уважавана от другите нация!“. Така завърши разговорът между Рамадан Аталай и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 31-ви юли 2021 г.

Pin It on Pinterest