Рамадан Аталай: Борисов като ще назначава контрольор на главния прокурор, да си назначи и на себе си

Рамадан Аталай, ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Предстоящото изявление на Ахмед Доган

Видяхте ли какви тежки теми съм Ви задала – за ДПС?“, така Беновска посрещна Рамадан Аталай, а той отвърна, че за ДПС тежки теми няма. „Всички очакваме с трепет изявлението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган“ каза Беновска и помоли да бъде пусната част от встъпителния ѝ коментар на днешното издание на „Беновска пита“.

„Беновска: Г-н Борисов – Тръмп, Путин и ЕС – България ще побере ли в дланта си?

„Земя като една човешка длан“ беше нарекъл поет България.

Премиерът Борисов се опитва българската длан, независимо ,че е малка да е корава и да побере и „газовата пирожка“ на Путин, и „Мак доналдса“ на Тръмп – с „кюфте“ от сигурност, „зеленчуци“ от енергетика, „сос“ от борба срещу корупцията, и венецианска „пица“ – от контролиран главен прокурор и  независими върховни съдии.

В дланта – българска БСП и ОП ни пуснаха да  подрънкват и 8 железни левчета – субсидия на глас за партиите, шумолят 250 лева пенсия и 10-15-18% процента увеличение на заплатите.

На 19 декември, на показалеца, Ахмед Доган ще постави поредния си „пръстен с печат“ – аналитичното му слово се очаква, както винаги, да подреди фактите и да изрече неизреченото.“

Рамадан Аталай сподели, че често анализира защо цялата българска общественост очаква мероприятието на ДПС, на което г-н Доган взима думата. „Имам чувството, че има глад от посланията, които изпращат другите политически формации и другите лидери и затова се насочва всичко към един политик, който е доказал себе си, че е визионер, че с години мисли напред за България и то в различните сектори на развитие на страната“ коментира Аталай. Той отбеляза, че това е последното събитието на ДПС за годината на 19-ти декември – „поредното послание към обществото, подредено заедно с президента, г-н Доган и ако има и други, които могат да си позволят да визионерстват в политиката в България“.

Енергетиката

„Ще успее ли българската ръчичка да поеме руската газова пирожка и американският Макдоналдс?“ попита Беновска. Аталай коментира, че е слушал министъра на околната среда в студиото за въглищата, за водата и за въздуха. „Сега, ако тръгнете из София, ще видите как дишаме въглищен прах. Мирише цяла София“ отбеляза гостът и подчерта, че фините прахови частици са 5 пъти над нормата. „Крайно време беше, когато ДПС отправяхме послание, че времето на въглищата, на чист български език, кюмюр – отдавна е приключило. Енергетиката в света вече се развива с иновациите, с новите технологии, с новите енергийни суровини и те не са в липса и в България“ заключи Аталай. Той отбеляза, че 2025 година въглищните централи на страната ще бъдат затворени от ЕК и ЕС и колкото и да се борим против затварянето им, няма кой да го позволи и дотогава трябва да се направи всичко възможно със заместващите технологии и мощности. „Същата работа е и с ядрената енергетика. В момента управляващите най-гордо заявяват, че ще започнат да инвестират в ядрената енергетика“ коментира Аталай. Беновска отбеляза, че следващата седмица ще идват американски експерти, за да направят дю дилиджънс на българската енергетика и специално на ядрената. „Ядрената енергетика – тя е приключила в Европа – Германия е затворила всичките си ядрени централи, Дания, Норвегия и за другите да не говорим. Те са минали вече към водородните технологии и ние в момента, за да направим добро впечатление и на Путин, добро впечатление и след океана, се чудим по какъв начин да възобновим един проект, който от г-н Борисов беше наречен проект, който няма да има бъдеще – АЕЦ „Белене““ коментира Аталай. „Нека да отворя една скоба, позволете ми – водородните технологии, ТЕЦ „Варна“, която е собственост на Вашия почетен председател Ахмед Доган или както и да е – той е иновативен“ отбеляза водещата. Аталай отбеляза, че така пише за собствеността, но ТЕЦ „Варна“ веднага е минала на газ и ако не бъде инвестирано във въглищните ни електроцентрали да минат на газ – „ние ще сме закъснели със следващите 12 години“.

Водещата попита госта си откъде ще идва газта – от Турски поток или от американския втечнен газ през Гърция. „Мисля, че и президентът Путин, и президентът Тръмп са наясно, че тази тръба, която е необходима, за да захранва Европа с газ и частта от газта, която ще остане в България, ще бъде построена и трябва да бъде построена. Може би, няма да е в този срок, който беше първоначално, защото имаше обжалване на процедурите и минаха около 3-4 месеца. Аз съм напълно убеден, даже имах разговори с газовиците и директора на „Булгартрансгаз“ – прави се всички възможно да се влезе в онези срокове, които са максимално допустими и са необходими, за да се построи едно такова съоръжение. Това съоръжение е процес на ред грешки на политиците като се започне от г-н Иван Костов и е стигне до г-н Бойко Борисов, но този път, когато птичката ни е кацнала на рамото, България няма никакво основание“ коментира Аталай. „Коя е птичката – президентът Путин или президентът Тръмп?“ попита Беновска. Аталай смята, че по тази тръба ще върви както руски, така и американски газ. „Зависи кой по какъв начин ще си ангажира капацитетите“ обобщи Аталай. „Как ще уравновесим техните конфликти?“ попита водещата. „Нали се борим да бъдем газов хъб? Ние трябва да имаме още други източници, които да произвеждат. Чакаме азиатски газ, чакаме газ от Средиземно море, чакаме и наше производство“ коментира Аталай. Той подчерта, че газта е преходният етап на енергетиката и трябва максимално бързо да адаптираме системата си за следващия етап – водородната енергетика, която с години е напред в Германия, Дания и Норвегия. Водещата отбеляза, че това е непознато в България. Аталай обясни, че в света има организации, които се занимават с модификация на времето и могат да предизвикат да вали дъжд, където е необходимо, или да отклонят пороите, но България закъснява и в тези технологии.

Отношенията на ДПС с ГЕРБ, ОП и БСП; 8 лева субсидия на глас; Валери Симеонов

„Как ще се развият отношенията Ви с Обединените патриоти и ГЕРБ, защо пък не и с БСП, поставям ги на втора линия, след като през главата Ви, на ДПС, се гласува 8 левчета субсидия на глас?“ попита Беновска. Аталай отговори, че всяка политическа формация трябва да има политически живот и той се произвежда и развива с парични средства. „ДПС повече от 10 години се опитваме България да се обърне веднъж завинаги – дали партиите ще бъдат субсидирани от държавата, и ще си откъснат опашката от бизнесмени, от които да не са зависими, или ще минем на другата система – всички политически формации отиват и чукат на вратите на бизнеса. За да се случи това нещо, трябваше на политическите формации и на малките партии да се дадат онези средства, с които те могат да развиват политиката си в 265 общини“ обясни Аталай. Беновска попита госта си дали ДПС е малка партия, а Аталай отговори, че ДПС е партията, която балансира. Водещата попита дали партия ДПС може сама да се издържа. „С 8 лева при 265 общини по 1000 лева разходи на община на месец, както и да ги смятате, този човек, който е общински председател, ако рече да посети 25 до 30 населени места с 1000 лева заплата, от тях удръжките като ги свалите, с 500 лева няма как да развива политическа дейност. Чиста сметка, точно и ясно“ подчерта Аталай. „Нека да излязат и да обяснят защо ГЕРБ и БСП така се обединиха, когато ставаше въпрос за субсидиите от 8 лева, които имат над 500 000 гласа“ коментира Аталай. „Бойко Борисов обясни, че щял да бъде загубен бюджетът, нямало да бъде гласуван“ спомена Беновска. Аталай обясни, че в такъв случай те нямат политически партньори, а имат рекетьорски партньори. „Ако той се страхува от Валери Симеонов, значи тежко му и горко му на държавата“ подчерта Аталай. „Вие ще свалите ли Валери Симеонов от поста заместник-председател?“ попита Беновска, а гостът и отговори, че Симеонов не е проблем на ДПС, а проблем на цялата държава и особено на г-н Борисов. „Валери Симеонов е един арогантен тип. Ако това е политикът, от който моите деца и наследството на България ще взимат пример как и по какъв начин трябва да се държат в обществото и как ще бъде развита държавата – аз не искам да имам нищо общо с такъв политик и още повече – омразата или рекетьорството му е толкова изписано на лицето, че в деня, в който беше свален от вицепремиер, той наложи да бъде избран за зам.-председател на НС, което според мен всички в България, би трябвало поне малко да се замислят“ коментира Аталай.

За назначаването на надзираващ главния прокурор

„За рекетьорството – рекетиран ли е Борисов да назначи надзираващ главния прокурор?“ попита Беновска. Аталай смята, че Борисов не е рекетиран, а се опитва да намери баланса между венецианската комисия и това, което се случва в страната. „Няма да може да намери правилния път. След като конституцията ти дава основни правила и насоки, трябва да бъдат спазени. Това са законите и правилата за избор на главен прокурор и това би трябвало да бъде и така трябва да се продължи“ отговори Аталай. Беновска го попита дали ще гласува в зала да бъде назначен надзорен орган над главния прокурор, а Аталай обясни, че има замисъл зад това, което се случва и трябва да се анализира. „Защо не избираме тогава и независим премиер на държавата, който да бъде контролиран?“ попита Аталай.

Така завърши разговорът между Рамадан Аталай и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ 

Pin It on Pinterest