Ръководството на АБВ проведе среща с посланика на Сърбия

Представители на ръководството на ПП АБВ проведоха среща с посланика на Сърбия у нас Н. Пр. Доц. д-р Желко Йович.

Във фокуса на разговорите бяха въпросите на енергийната сигурност и независимост на региона. Двете страни се обединиха около идеята за нуждата от завършване на започнатите проекти в страната – Балкански поток, газовата връзка Гърция-България-Сърбия и АЕЦ Белене, с оглед на това, че те са висока степен на гаранция за енергийната сигурност не само на България, но и аз Балканите като цяло. Енергия от ядрени мощности и достъпност от гледна точка на развита газова инфраструктура са необходими за енергийната и национална сигурност на двете държави, както и за техните икономики и домакинства.

Зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева поясни, че партията винаги е имала последователна позиция по енергийните теми, която не се влияе от моментната геополитическа конюнктура. Председателят Румен Петков подчерта, че политическата сила от години настоява за пряка доставка на руски газ през България, което не само ще е по-изгодно като цена на енергията, но и ще повиши сигурността на енергийните доставки за Балканите като цяло, особено на фона на геополитическата нестабилност.

Двете страни изразиха общото разбиране, че публичното обсъждане и съвместната позиция по енергийните въпроси на държавите от региона ще повиши прозрачността в дискусията и ще спомогне за устойчивостта на проектите и извличане на общите ползи от тях.

Pin It on Pinterest