Радомир Чолаков: Страната става неуправляема, всички мостове са изгорени

– Г-н Чолаков, накъде отиват нещата след като ГЕРБ върна мандата и на ход е Слави Трифонов?

– Очаквах, че това Народно събрание ще тръгне с повече конструктивизъм, но се оказва, че е било напразно. Понеже влизат много качествени хора, експерти, и то  от всички политически сили, вярвах, че всички искат да направят нещо за страната, да проявят разум. Оказва се, че никой не е застрахован от това да изпадне в див популизъм.

Да влезе в този остър политически дебат, от който няма изход

Още в хода на кампанията се казаха много силни думи! Никоя политическа сила не трябва да прави избори с толкова изгорени мостове. В старите демокрации това е абсолютно невъзможно. Да изгориш всички мостове. И стигнахме до това положение. Никой не иска да си говори с ГЕРБ. Добре!

– Но има припламвания и между останалите политически сили. Май и с БСП никой не иска да си говори?

– Комуникацията е трудна между всички. Нямам никаква идея как мога да се състави правителство, върху каква идейна и политическа платформа! Дори да има кабинет, парламентът ще бъде толкова автономен, такива коалиции ще се случват, че въпросното правителство няма да прокара нито един собствен законопроект. А то трябва да е основният източник на проектозакони.

Но ако се крепи на нестабилна коалиция, няма да може да предложи нищо, защото няма да знае на каква подкрепа може да разчита. Основната тежест ще падне върху парламента, а при този му състав изобщо не ми е ясно кои политически групи на каква база, какви закони ще  приемат. Възможностите са две. Или да се приемат закони при консенсус на всички, включително и на ГЕРБ. Или да се приемат лобистки закони, само лобистки закони, които ще бъдат подкрепени от лобистки коалиции без значение от партийна принадлежност.

– Такива обвинения в лобистки проектозакони вече се появиха?

– Да. Вече се виждат двете групи закони – консенсусни и лобистките, предложени от новите партии. Интересно ми е коя тенденция ще надделее. Но по този начин страната става неуправляема.

– Все пак има премиер и в момента, макар и в оставка?

– Има го още няколко дни. Казвам, че при този парламент с каквото и да е ново правителство страната ще бъде неуправляема.

– Служебно правителство на президента Радев ще може ли да спре тази неуправляемост?

– Във всеки случай ще бъде дадена отсрочка, за да може политическите сили  отново да се явят пред избирателя. И избирателят, наблюдавайки какво става в това Народно събрание, да каже думата си отново.

– Хипотетично, ще има ли някаква драматична промяна в съотношението на силите при нов парламент?

– Аз не съм социолог, а не искам да гадая. Надявам се, че при нови избори всички да са размислили.

– Нещо като изтрезняване и охлаждане?

– Точни думи.

– Добре, но хората в момента като че ли се интересуват от този план за възстановяване от пандемията, като парите от Европа да бъдат получени и оползотворени в максимална степен?

– Планът вече е внесен.

– Опозицията твърди, че не е кадърен?

– Ами, да се хваща и да го преправя. Ние сме опозиция. Те са мнозинство. Нека мнозинството да го коригира. Значи, вместо днес да се занимаваме с плана за парите, от които ще дойде свеж ресурс, ние се занимаваме с гласуване по пощата, електронно гласуване, които, всички знаем, ще хвърлят държавата в хаос.

– Все пак и изборният закон е важен, сигурно се вълнуват доста хора, видяхме най-малко опашките в чужбина…

– Изборите бяха честни. Имаше искания за видеонаблюдения, които не успяха да се реализират, но няма да е проблем да бъде направено. Плюс забележки към изборната администрация, които могат да бъдат отстранени и без промени в законите. Фактът, че ние не се занимаваме с парите и плана за развитие, а с изборния закон, за мен говори, че ние отиваме към криза. И тя умишлено се цели!

– Интересно кой я цели?

– Ако искате за една нощ да въведете електронно гласуване и избори по пощата, без да е ясно как и дали е сигурно, значи го правите със съзнанието, че искате да вкарате държавата в криза.

Доверието в изборния процес ще бъде окончателно взривено. Ако не става въпрос за зъл умисъл, е просто детинщина.

– Ок, избори ще се случат, но няма ли да е отпускарска датата, народът ще иска през лятото да отпусне душа след тази пандемия?

– Вижте, изграждането и управлението на държавата е отговорна работа. Не може по кефа си да приемаме закони. И по кефа си да насрочваме или отлагаме избори, защото в момента искаме да отидем на море. Управлението е непрекъснат процес. И ако сме сериозни хора, не трябва да мислим кой кога ще ходи на почивка. И на кога каква щурава идея му е хрумнала.

– Няколко думи за Пловдив като депутат, избран под тепетата?

– Имаме много добри идеи за Пловдив от нашата група. С колегите от другите групи от Пловдив може да намерим консенсус по пловдивски теми. Ние сме от Пловдив! Това винаги е водещо. Пловдив може да има своя силна група, но в тази обстановка всичките ни добри идеи няма да могат да бъда реализирани. Жалко.

– Ще има и втори опит, предполагам?

– Искрено се надявам да е така, искрено се надявам пловдивчани хубаво да помислят кой какво е направил и прави. И знаете ли приказката: „Да имам на българина втория акъл“. Турците са я казали. Тоест, първото ни решение е винаги грешно, след което размисляме и второто е винаги вярно. В момента трябва да поискаме втория акъл на българина. Този път стана грешка, но при втори опит ще се получат нещата.

Медия: Вестник „Марица”

Pin It on Pinterest