Политика

Рада Лайкова: „Възраждане“ ще брани в ЕС и НАТО България!

Рада Лайкова, кандидат за ЕП от „Възраждане“, пред   Илиана Беновска в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2 и Канал 3 на 11.05.2024

Защо е решила да се кандидатира за член на ЕП?

    „17 души от България ще влязат в ЕП. Вие се кандидатирате да бъдете една от тях. Защо взехте това решение? Разкажете малко за себе си!“, попита Беновска. Рада Лайкова разказа, че е учредител и председател на структурата на „Възраждане“ в Берлин. Занимава се с политика професионално като експертен сътрудник в Германския Бундестаг и работи в комисията европейски въпроси. Според нея българската позиция в ЕС става все по-минимална и незначителна, вследствие на политиката, която идва от сегашните ни представители.

  „Но Вие сигурно имате добре уреден живот в Европа?“, продължи Беновска. Лайкова отвърна, че всички от „Възраждане“ имат своя път, своите кариери и позиции. Организацията има висока кауза и желание да поеме отговорност не само за управлението на България, не само да направи така, че гласа на „Възраждане“ и България да се чува в Европа, но и да преоснове България!

Какво ще отстоява в ЕП?

   „Ще си позволя да пусна част от речта на Костадин Костадинов от онова събитие, на което вие бяхте съорганизатор и съоратор на представянето на новите европейски лидери, както ги нарекохте, вероятно и нови партии в ЕП. Колкото и да се опитваме да съкратим тази реч, която не беше много дълга, но беше толкова съдържателна, че сме извадили най-същественото!“, продължи Беновска и пусна запис от изказването на Костадинов от 12 април 2024 г.

 Костадин Костадинов:   Когато тръгнахме да правим тази пресконференция имаше въпроси от журналисти в България защо точно „новите лидери на Европа“, а не на Европейския съюз? И защо новите лидери? Ами защото не сме старите! Защото старите са тези, които ни докараха днес в тази зала! Защото, ако не бяха направили това действие, насочено срещу независимостта, свободата, демокрацията, националните държави, суверенното право на един народ сам да решава кое е добро и кое лошо за него, нямаше да има и обратното по посока и равно по сила противодействие по един от законите във физиката. Затова ние сме днес тук, да кажем, че повече така не може да продължава! Не само в България, но и в ЕС!

   Ето защо искам да благодаря на Урсула фон дер Лайен! Задължен съм ѝ! Плюс това тя започна да говори на български заради „Възраждане“! Всички бяха изненадани кой точно предложи Урсула за председател на ЕК от квотата на ЕНП, защото, както ми казаха те, там такава демократична процедура не е имало.

  Но като заговорихме за заплаха, точно Урсула фон дер Лайен беше тази, която говореше за заплаха от трибуната в Букурещ. Тя каза, че има партии, които са заплаха за нашата мирна и обединена Европа. Спомена три, едната беше „Възраждане“. Или както тя каза „Васрашдане“. Тя каза мирна и обединена Европа. Европа не е мирна, за съжаление! Европа е сцена на най-големия военен конфликт в света, класически военен конфликт, която е кървяща язва в сърцето на нашата Европа!

   Тук има 3 държави, които не са част от ЕС, но те не са по-малко европейски. Нива Швейцария, нима Молдова, нима Сърбия, наша съседка и приятелка, нима не са част от Европа? Те са точно толкова европейски, колкото и ние. Само че пропагандата преди 30 години започна да ни обяснява, че извън ЕС няма живот. Това не е така! В Европа има и друг съюз, извън ЕС, от който Швейцария е част, това е Европейската асоциация за свободна търговия. Която обединява най-богатите държави в Европа – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Те са обединени на първоначалния принцип, по който трябваше да функционира и до преди 30 години го правеше ЕС. На база взаимно партньорство, равноправна търговия, зачитане на суверенитета и минимална намеса във вътрешните работи.

  Защото освен заплаха, ние сме и надежда. И затова казваме, че повече така не може! Ние ще го спрем с цената на всичко.

  Но ние не сме само заплаха за мирна и обединена, според Урсула фон дер Лайен Европа. Ние сме заплаха и за нашия тук национален елит. Днес в Парламента се прие извънредна точка Точката е за намаляване на мобилизационния резерв на българската армия. Да, точката предвижда намаляване на българския мобилизационен резерв. Защото, когато имаш мобилизационен резерв, трябва да имаш и съответните въоръжени сили към него, съответното въоръжение. Когато се намали мобилизационния резерв, това въоръжение става излишно. Познайте къде ще отиде то. Предвижда се да се даде, да се подари на Украйна. С което България ще даде своя кървав данък за увеличаване на жертвите на тази война. Която ние като българи искаме да бъде прекратена най-скоро! На 9-и юни ние имаме и предсрочни парламентарни избори и имаме шанс да се превърнем не в трета, най-голяма опозиционна, но трета сила, ние имаме шанс да се превърнем в първа политическа сила и това зависи от всеки един от вас в тази зала!

    Ето защо победата вече е наша. Нямаме инструкции, а сърца! Защото имаме души! Нашите опоненти ни превъзхождат с пари. Нашите опоненти ни превъзхождат с по-големите си властови позиции. Нормално е, те управляват от десетилетия. Само че ние сме революционери по душа! И тук бе казано от един от нашите съмишленици – тази революция вече се случва! Ние ще сме тези, които ще погребем, в политическия смисъл на думата, нашите врагове и опоненти!

   Е, приятели, след като враговете ни са общи, след като проблемите ни са общи, защо тогава и действията ни да не бъдат общи! Не само трябва, но и ще бъдат! Днес, с подписването на софийската декларация ние ще дадем началото на един процес. На разговори между равностойни политически партньори. Между равностойни държави и съмишленици за това как и по какъв начин, не сегашния елит на Европа, не Урсула фон дер Лайен и останалите от големите политически семейства в ЕП, а ние, гласът на свободните европейци, ние да сме тези, които да определят съдбата на нашия общ дом Европа!

   Беновска продължи: „Костадинов набеляза силните приоритети, които вие ще гоните в Европа. Въпросът е обаче трябва ли ние да бъдем членове на тази Европа, която отдавна не е на европейците?“. Рада Лайкова отвърна, че целият свят се променя в момента и това показва и покачването на ролята на партиите, които поставят на първо място националния интерес, техните народи, държави, култура и история, след които е и „Възраждане“. Както се е видяло от конференцията, „Възраждане“ има партньори, с които общува равноправно, имат достойно поведение и това смятат да преследват като политика и в ЕП!

   „Трябва ли България да е безпрекословен и прекалено послушен член на ЕС и ЕК, на Европа на забогатяващата върхушка! Урсула фон дер Лайне стана трилионерка, задено с мъжа си, брат си с фирмата за ваксини Астра Зенека. Знаете, че се водят съдебни дела!“, продължи водещата. Лайкова отвърна, че това наистина са поводи за безпокойство и се вижда и от делата на европейската прокуратура. Самата фон дер Лайен е изтрила есемесите, които е изпращала във връзка със закупуването на ваксини за ЕС. Тя продължи: „Споменаването поименно на „Възраждане“ от Урсула фон дер Лайен е показателно за правилната посока на нашата политика, защото ние сме за политиката на суверенните държави и против превръщането на ЕС в супердържава! В съюз на принуди и забрани, които България има все по-малко значение и нашия интерес се загубва сред големи корпоративни интереси!“.

Примерът на Унгария.

   „Сега предстои да дойде Унгария начело на Европа. Виктор Орбан, този симпатичен националист, той е бранител на младите в Унгария, не децата, на икономиката и суверенитета на Унгария! Къде сме ние?“, попита Беновска. Лайкова отвърна, че този процес на отвоюване на Европа няма да бъде лесен и кратък, но вече е в ход и Унгария ясно го показва. ЕК търси все по-абсурдни варианти да прекърши една национална воля, както в случая с Унгария. ЕК се е опитала да се позове на така наречените европейски ценности, точка 7 от договора за ЕС, които уж Унгария не спазва и по този начин да използват лоста за влияние пари. Опитали са се да спрат европейското финансиране на Унгария, за да я принудят да води европейските политики, свързани с климатичните безумия, „зелената сделка“, ЛГБТ и джендър идеологията, което в Унгария не върви!

Войната в Украйна.

   „Трябва ли България да е послушен, безпрекословен донор за въоръжаване за Украйна?“, попита Беновска. Лайкова отвърна, че точно затова искат да има и силно представителство на „Възраждане“, която е единствената партия, защитаваща националния интерес. Това е и една от основните точки за „Възраждане“ – прекратяване на доставките на оръжие за Украйна. Също са обезпокоителни и стъпките за влизане във война на общоевропейско ниво без право на вето на националната държава.

   „Аз съм сигурна, че следите какво се случва вътре в България, и като отговорник на вашата секция, и като българин, който милее за България. Ще Ви пуснем едно много кратко клипче, което заснехме с президента на Украйна Зеленска, който дойде в България при страшно силни мерки за сигурност, тайнственост, в този ден подписахме три споразумения, две оръжейни и едно енергийно в полза на Украйна! Но най-жалкото беше, че сградата на МС беше обезшумена, ако мога така да се изразя. Ние, журналистите бяхме повикани, но микрофоните бяха изключени. Сега ще Ви покажа аз какво опитах да попитам!, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията на Зеленски от 6.07.2023

Илиана Беновска: Президент Зеленски, можете ли да направите филм „Зеленски печели“?

Николай Денков: Извинявайте, може ли да следваме някакъв ред?

Илиана Беновска: Може ли да направите фирм „Зеленски печели“ след края на войната?

Володимир Зеленски: Може ли да ми зададете въпроса на микрофона, моля!

Илиана Беновска: Дайте ми микрофон, моля! Дайте ми микрофон, моля! Това е много интересен въпрос, защото той е актьор!

Николай Денков: Г-жо Бенатова, няма как да влизате в този разговор по този начин!

Илиана Беновска: За какво? Къде е микрофона?

Николай Денков: Моля Ви, нека да чуем въпроса на микрофон!

Илиана Беновска: Може ли някой да ми даде микрофон, моля? Г-н президент?

Володимир Зеленски: Може би този микрофон!

Илиана Беновска: Те не работят! Те не работят! Това не е възможно! Искам да Ви питам нещо! Ще ми дадете ли някакъв микрофон, моля? Г-н Зеленски, искам да Ви питам нещо! Нека някой да ми даде микрофон!

Володимир Зеленски: Искате да ме питате нещо ли? Питайте!

Илиана Беновска: Тези микрофони не работят! Чувате ли сега?

Володимир Зеленски: Да, питайте!

Илиана Беновска: Добре дошъл сте тук, в България!

Володимир Зеленски: Това не е въпрос! Благодаря ви много!

Илиана Беновска: Имаме интерес, може ли да направите филм „Зеленски печели“ след края на войната?

Володимир Зеленски: Благодаря Ви много за въпроса! Дали мога да направя филм след края? Но тук не става въпрос за филм, трябва да разберете! Вижте, ние загубихме хиляди хора в реалния живот! Разбирате ли? Тук не става въпрос за филм! Съжалявам, може би очаквахте друг отговор! Но това е истината! Благодаря!

Илиана Беновска: Както „Слуга на народа“!

   Беновска продължи: „Е, слуга на народа ли е Зеленски? Знаете, че той стана президент с един сериал! И ние трябва ли да бъдем слуги на тази Европа?“. Лайкова отвърна: „Гледах този филм, Зеленски изпълнява една роля, която очевидно след това е била планирана да встъпи в нея. Направи ми впечатление потъпканата свобода на словото, илюстрирана с тези изключени микрофони! Гласът, който идва от истинските журналисти, от гражданите, нещата, които ги вълнуват, не могат да се казват, заглушени са в казионните медии! Създава се различна представа за света от тази, която реално виждаме. А нашата позиция е ясна, ние сме за мирни преговори, за прекратяване на доставките на оръжие. Не може да се постигне мир с оръжие, трябва да се седне на масата на преговорите и тази братоубийствена война да приключи!“.

  „Вие говорите за потъпканата свобода на словото, но вижте я и в България, аз нямах микрофон. И трябваше ясно и високо да попитам, чудех се дали на руски, но тогава сигурно щяха да ме изнесат от залата!“, продължи Беновска. Лайкова отвърна, че руските медии и руският език вече са недостъпни и доста критично виждани в Европа. Има истерични мерки спрямо руски магазини, въобще всичко, което е свързано с руската култура!

Управлението на ПП-ДБ.

   „Но знаете ли, че така наречените носители на промяната от ПП-ДБ също потъпкват свободата на словото? Министърът на финансите Асен Василев забрани достъпа до МФ на журналисти, които нямат финансова квалификация. Но в същото време си взе част от едно интервю с мен, всъщност първото му интервю като политик, и си го нагласи в предизборната кампания. И мен ме обвиниха, че едва ли не съм го направила специално, за да го промотирам!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференция от 3.08.2023

Илиана Беновска: Г-н Василев, въпросът ми е чисто технически! Г-н Василев, какво стана с достъпа до вашето министерство? Лично аз не съм получила никакъв отговор на мейлите, които акуратно и възпитано пратих и публикувах и като коментари! Изяснете, ако аз нямам икономическо образование, като как досега съм работила по тези теми, че даже и с Вас съм взимала интервю, което си сложихте в предизборната кампания част от него, без да ме питате дали може! И от друга страна Вие имате ли политическо образование, за да се намирате тук и да управлявате България? Благодаря Ви!

Асен Василев: Г-жо Беновска, на Вашия въпрос за достъпа до Министерството на финансите, достъпа до брифинги става след акредитация. Радвам се, че 100 години по-късно акредитацията стигна и до България! Ако искате да направите интервю с мен, както сте правили, пишете до пиар отдела, намира се свободно време, след което правим интервю. Както много колеги, които не идват на редовните брифинги, без да имат акредитация за редовните брифинги го правят.

Илиана Беновска: Не ми отговорихте Вие имате ли политическа квалификация да седите в Министерски съвет и да управлявате България, след като дискредитирате така журналистите по техните образования или заставяте медиите да имат рубрики?

Асен Василев: Разбира се! Акредитацията е нормален инструмент, който се използва от Европейската комисия до Белия дом. Стигна и до Министерството на финансите на България!

Илиана Беновска: Питам Ви имате ли политическа квалификация, г-н Василев? Do you speak Bulgarian (говорите ли български)?

Асен Василев: Аз съм министър на финансите, г-жо Беновска! Министър на финансите и имам икономическо и финансово образование! Така че да, имам квалификацията за този пост!

    Беновска продължи: „Какъв е Вашият коментар, трябва ли политиците, които искат, това е въпрос, който задаваме вече 10 години, Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Та тези политици трябва да имат подготовката за това!“. Лайкова отвърна: „Видяхме един човек, който е попаднал на позиция министър и затваря вратите на министерството на журналисти, които очевидно не харесва. Това за мен е пример за арогантността на властта! пример за това, че тези хора трябва да търсят легитимация и референция към Вашингтон или Брюксел, както министърът се позова на техните правила и трябва да търсят основания за техните действия и сила за тяхната позиция там, а не в България!“.

Подаръците.

   „И сега ще си позволя един шеговит подарък, това е тениската, която подарявахме на тях, HARVARD LAW, JUST KIDDING“! Те се пошегуваха с нас или някой друг се пошегува, не знам. Но аз Ви давам този горещ подарък, за да помогнете никой да не се шегува с България!“. Лайкова отвърна: „Добра инициатива! Ако самият Харвард е запознат как се използва името му!“. Водещата припомни, че Тошко Йорданов дори си е облякъл тениската и е излязъл на трибуната на НС в знак на ирония към това управление.

  Рада Лайкова подари на водещата книгата „Какво да се прави“ на Давид Енгелс. Тя коментира упадъка на европейските ценности.

Подписването на обществен договор.

  Беновска даде на госта си бял лист, на който да напише какво гарантира на избирателите и да се подпише. Рада Лайкова подпиша: „Аз, Рада Лайкова, обещавам да защитавам българския национален интерес в Европа!“. Така завърши разговорът между Рада Лайкова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2, Канал 3 и по “Радио К2” на 11-ми май 2024 година.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest