Явор Нотев: Със Сидеров не се срещаме

Явор Нотев, екс заместник-председател на 44-то Народно събрание от Атака, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

По каква причина е напуснал заместник-председателското място в НС?

    „Заповядайте, г-н екс-председател на Народното събрание! Кой Ви детронира, Вашият ръководител Волен Сидеров ли всъщност със своето поведение на противопоставяне в ОП? Той ли доведе до това Вие да напуснете поста заместник-председател на парламента?“, попита водещата Илиана Беновска. Явор Нотев отговори, че формално поводът да се оттегли от този пост е пряко свързан с оттеглянето му от групата на ОП. Това е станало в резултат на съвместното решение на депутатите от Атака, които не са били изключени. „Може ли по-малко завоалирано и по-малко „адвокатски“ и дипломатично!“, помоли водещата. Събеседникът й отговори, че иска да стане ясно, че не става дума за искане на оставка или освобождаване, а до оттегляне от парламентарната група. „По-скоро бих казал следното, аз и в момента заемам мястото си на народен представител на последния ред, където седят независимите народни представители, но моето огромно предимство е, че влизам с вдигната глава, открито лице и се поздравявам с всички!“, категоричен бе той.

   „Това някаква метафора ли е? Като член на Атака ли влизате с вдигната глава, или като Явор Нотев?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Като народен представител, независим и необвързан с парламентарна група!“.

    „Любимец ли Ви е Вашият заместник на Вашето място като заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов?“, попита водещата Илиана Беновска. Явор Нотев отговори: „Сега аз трябва да попитам какъв литературен похват е този въпрос!“. Водещата отвърна, че се нарича инверсия. Събеседникът й продължи, че Валери Симеонов все още не е заел мястото, за което е избран. „Мога ли да използвам един глагол – не го е „обяздил“!“, заяви водещата. Гостът й отговори, че не му се иска да говори по този начин за тези места, които трябва да излъчват достойнство и достолепие.

Предложението на МС да се въведе „независим прокурор“, който да контролира главния. Липсата на такъв контрол за председателите на върховните съдилища.

    „Но хайде да скоча веднага в дълбоката вода – кой иска да „обязди“ новия главен прокурор Иван Гешев? Борисов отстъпи ли на олигарси, грантаджии, на Лозан Панов, на неговия политически и идеен сподвижник представителя на България в ЕСПЧ Йонко Грозев, като приеха на Министерски съвет незадължителните препоръки на Венецианската комисия и освободиха, изразявам се човешки, не юридически, от надзор и контрол Лозан Панов като председател на ВКС? Хайде сега фронтално ми отговорете!“, попита водещата Илиана Беновска. Явор Нотев отговори, че неговото лично убеждение е, че все пак премиерът наистина е отстъпил. „На кого, на тези, които споменах ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че водещата е изредила много субекти, които участват в българския политически живот в сферата на законодателството и прилагането на закона. „Не знам дали чухте преди малко Рамадан Аталай, той каза премиерът като назначава такъв, който контролира главния прокурор, да вземе да си назначи и контролиращ министър-председател!“, припомни думите на предишния си гост от ДПС водещата. Нотев отговори, че наистина тези думи са били доста находчиви и образно изразяват ситуацията. „Докъде ще спрем с контрола на контролиращия? Практически това е единият въпрос, който показва верния отговор на Вашия въпрос, а другият е това спешно заседание в събота. Аз наистина бях изненадан от спешните мерки, които взе българското правителство по повод едно становище, впрочем то още не е публикувано, на 9-ти ще стане напълно ясно становището на Венецианската комисия!“, заяви народният представител. „Но е предадено за употреба, ако мога така да се изразя, на правителството и главно на Данаил Кирилов, който трябваше да го обработи!“, уточни водещата Илиана БеновскаНотев продължи, че тази липса на контрол при председателите на върховните съдилища наистина прави впечатление. „Не мога да го обясня с друго, освен с известно отстъпление, което би трябвало да придаде вид на съответна сговорчивост и възможност за разговори с тези групи, с тези субекти, с неправителствените организации, с части от професионалните общности!“, добави той.

   „Ще изразите ли това мнение, когато влезе в Народното събрание за обсъждане и за гласуване този проект?“, попита водещата Илиана Беновска. Нотев отговори: „Ако нямам някакво много убедително съображение в дните, които остават до внасянето, аз ще бъда категоричен в това свое становище! Няма място такъв контрол, наистина не се вижда края на подобно администриране и начина, по който да се принизяват фигури, които би следвало да отразяват и да символизират държавността в тази страна!“.

   „Вие бяхте съвносител на предложението настоящият главен прокурор Сотир Цацаров да бъде номиниран за председател на КПКОНПИ. На мен ми хрумна по линията на черния хумор дали Сотир Цацаров не е най-подходящ да бъде надзорник на Иван Гешев, защото Вие имате достатъчно опит и правен, и парламентарен, и житейски да знаете, че много неща се правят intuitu personae, нали? За кой се прави този пост надзорник на главния прокурор?“, попита водещата Илиана Беновска. Явор Нотев отговори, че наистина няма отговор на въпроса, ако този пост действително се подготвя за определен човек. Той още веднъж подчерта, че не е в състяние да си отговори защо трябва да има такъв субект и с какво съдържание ще бъде изпълнена неговата работа. „Дали той през останалото време в което главният прокурор не е разследван за престъпления, ще почива някъде в очакване прокурорът да сгреши и да наруши закона?“, попита народният представител. „Извинявайте, че се засмях, но това попитах преди малко Красимир Ципов – този надзорник на главния прокурор ще следи по цял ден какво прави главния прокурор? Друго няма ли да върши, за това ли ще му се плаща?“, каза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й добави: „И може би ще бъде в трепетно очакване наистина да стъпи накриво главният прокурор, за да може да се изпълни със смисъл неговата длъжност!“. „А кой ще следи този надзорник?“, попита водещата. Гостът й отговори, че този въпрос също няма отговор. Според него може би нещо се пропуска и ще трябва да изчетем по-задълбочено становището на Венецианската комисия, за да си отговорим.

   „Тази седмица вероятно ще се гласуват кандидатурите за председател на КПКОНПИ и трябва да се пристъпи към Иван Гешев?“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Явор Нотев отговори, че не му се иска да смесва тези две процедури. „Аз ги смесих, защото казах, че според мен най-добрият надзорник на Гешев би бил Сотир Цацаров!“, заяви водещата Илиана БеновскаСъбеседникът й отговори: „Това Ваше мнение не мога нито да го отхвърля, нито да го споделя. Г-н Цацаров засега е кандидат за председател на КПКОНПИ. Това е кандидатурата, която съзнателно и убедено поддържам, която намирам за разумна и бих могъл да говоря защо намирам, че това е длъжността, която досега и сегашният главен прокурор би могъл да поеме и да бъде полезен!“.

    „Добре, но все пак като говорихме за отстъпленията и компромисите в началото на разговора, не е ли малко подозрително, че Лозан Панов остава безконтролен, не като председател на ВКС, ами остава безконтролен за цялата политическата реторика, която той разиграва в Съдебната палата, в Тържествена зала на различни форуми и във всичките му други проявления?“, попита водещата Илиана Беновска. Явор Нотев отговори, че точно тук е нарушен баланса, защото от „тримата големи“ единствено главният прокурор ще бъде зорко следен с контрольор на своите действия. Той добави, че председателят на ВКС е бил замесен наскоро в изяви, твърде спорни за неговата компетентност. „Миналата седмица отново! Но знаете ли какво ми отговарят, и г-н Ципов сега ми каза – ами ВСС да си вземе отношение по този въпрос! Като питам членове на ВСС и представляващия го г-н Магдалинчев защо допускат политическо говорене, те казват – не сме решили още, опитват се нещо да направят, но не могат да го спрат!“, припомни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че ВСС досега е показал, че не е в състояние и няма инструментариума да повлияе на такива прояви и скандални поводи, когато обществеността реагира.

   „Спрямо Лозан Панов няма силата, но да избере Иван Гешев два пъти успя!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Явор Нотев отговори, че за избора на нов главен прокурор ВСС е упражнил своите правомощия по конституция.

Отношенията му с Волен Сидеров.

    „Кажете ми накрая, това е разговор с продължение, защото ние не можем в момента да преценим какво ще се случи с надзорника на главния прокурор и каква ще бъде реакцията. Но какво правите, виждате ли Волен Сидеров, който взе, че стана общински съветник?“, попита водещата Илиана Беновска. Явор Нотев отговори: „За съжаление ние се виждаме значително по-рядко, да не кажа, че се броят на пръстите на едната ръка!“. „Въпросът ми беше не дали се виждате, а дали общувате и нещо политически правите ли?“, уточни водещата Илиана Беновска. В този момент звънна джиесемът на Нотев. „Той може би Ви звъни!“, пошегува се водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори, че не е Сидеров, а срещите им наистина са по-редки.

   „По-редки, а за политика говорите ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Явор Нотев отговори: „Говорим и не се срещаме на една и съща стартова линия!“. Водещата помоли своя събеседник да уточни какви са различията. Той отговори, че те са очевидни, защото Волен Сидеров е в общинския съвет. „Но сърцето му не е ли хвърлено в партията?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че партията има своите прояви в парламента, а парламентарната дейност изисква да гориш с нея, да бъдеш с ръка на пулса. Според него и партията губи от липсата на такъв контакт. „Една минута да ми отговорите, той съветва ли се с Вас лично и с парламентарната група, когато реши да напусне парламента, честно?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Честно не! И тук ако усещате някакво разочарование в гласа и в отговора ми – да, това е факт!“. „Не Ви питам дали сте разочарован, Вие не сте млада булка, изоставена на сватбата!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. „Разбира се, но това, което се опитах да отговоря, че равният старт и равната отдалеченост от проблеми, които са на ранга, на нивото на парламента, действително изискват пряк и непосредствен поглед и контрол!“, завърши Явор Нотев разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ 

Pin It on Pinterest