Явор Цаков пред „novinata.bg“: София трябва да се промени чрез контрол върху администрацията

Това са първите избори, в които Явор Цаков участва като кандидат – в листата на ПП АБВ за общински съветник в СОС. Радио и телевизионен журналист, създател на първата частна Нова телевизия. Президент на тенис клуб № 1 в България „Левски-София”.

Навлизаме в активната част от кампанията, каква е Вашата оценка до момента?

Живея в София от първите си дни, познавам и хубавото, и лошото на столицата. В този смисъл приоритет за мен ще бъде всичко онова, което трябва да се промени и поправи чрез тотален контрол върху действията на администрацията, включително – върху бъдещия кмет, независимо кой ще заеме този пост.

София може да бъде много по-привлекателно място за живот, ако милиардния бюджет, събран от нашите данъци, се харчи прозрачно, ако общинската собственост се управлява с цел да се подобряват публичните услуги, ако администрацията работи в услуга на гражданите, а не обратното, ако се приложат високи европейски стандарти на градско управление и развитие.

Ние от АБВ ще гарантираме в Общинския съвет прозрачност, професионализъм, нулева толерантност към корупцията. Промяната в София е възможна и тя зависи от всеки един от нас.

Ако преди четири години съотношението на политическите сили в София предопределяше изхода на изборите за кмет и за общински съвет, сега кампанията се води в променена среда. Вероятно привържениците на двата основни лагера в битката за кмет пазят силни козове за седмицата след 27 октомври, когато Фандъкова – Манолова ще се изправят пред решителен балотаж. Очаквам точно там да бъде поставен основен акцент на предизборната кампания.

Успяват ли да достигнат посланията на ПП АБВ до столичани?

Успяват или не, ще покаже вотът на избирателите в София, когато ще стане ясно разпределението на мандатите в общинския съвет. Очаквам променено съотношение на силите в столичния мини- парламент, което ще позволи на АБВ да наложи на практика своите предизборни послания.

Кои са основните приоритети от програмата на ПП АБВ?

В широк план – АБВ защитава равновесието между разумно корпоративно управление и последователна социална защита.

Как виждате състава и работата на следващия общински съвет? ПП АБВ подкрепя г-жа Манолова за кмет, Вашите очаквания за изхода от битката за София?

Сигурен съм, че в следващия Общински съвет няма да има монопол на една политическа сила. Оттук нататък администрацията на бъдещия кмет ще трябва да се съобразява с новото равновесие на силите в съвета. А това е гаранция за положителни промени в София.

Подкрепяме г- жа Мая Манолова, доколкото преобладаващата част от нейните идеи съвпадат с идеите на АБВ.

И на финал, Вашия призив към софиянци, защо на 27 да изберат ПП АБВ?

АБВ не прилича на традиционните партии, които налагат със сила мнението на ръководството над своите редови членове – една демократична структура, която съчетава опита на по-възрастните с ентусиазма на младите. Смятам, че столичани са убедени в това и бюлетината с № 14 за избор на общински съветници ще го покаже.

Недялко Тенев – novinata.bg

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest