Явор Божанков към ГЕРБ: Предлаганите от вас така наречени промени в Изборния кодекс са просто избори по гербаджийски

 „След онова, което наричате „конституция“, а то не е такова, ни предлагате нещо, което наричате промени в Изборния кодекс, но това са просто избори по гербаджийски. И конституцията ви беше унищожена от критики от всички конституционалисти, и този проект срещна отпор от експертите в държавата – от държавните органи и от неправителствения сектор“. Така се обърна към управляващата коалиция народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков от трибуната на Народното събрание.

„Прехвърляте с този проект цялата отговорност на ЦИК и получихте отговор – оставка, в опит на председателя на ЦИК да се спаси от това, което се задава. Прехвърлихте отговорността към държавните органи – прочетете техните становища“, продължи Божанков.

По неговите думи, ако с конституцията ГЕРБ искат да спечелят още два месеца политическо време, с промените в Изборния кодекс искат да се възпроизведат и да спечелят легитимност, каквато те нямат. „Затова използвате машините, които са нещо хубаво, но ги въвеждате по вашия си начин – некадърно“, добави депутатът от левицата.

Явор Божанков обърна внимание, че управляващите са предвидили фирмата, която прави компютърна обработка на данните от изборите вече да не се избира с конкурс, защото „една и съща фирма печелила“: „Колеги, предизвестен победител има и в обществените поръчки. Защо направо не прикрепите в конституцията ви и в Изборния кодекс и да е ясно – Бойко Борисов обявява победителите.“

Божанков цитира и становище на Transparency International, което гласи: „Предложеният текст създава рискове за изборния процес, които изразяват пълно неразбиране на проблемите в тази област и създават условия да разрушат изцяло общественото доверие към изборите в страната“.

„Това е мнението за вашия Изборен кодекс“, завърши Явор Божанков.

Pin It on Pinterest