Явор Божанков: Какво пречи да се стигне до обективната истина за „Апартаментгейт“?

Медии поставиха въпроси за разследвания срещу бивш финансов министър.

Според публикациите не са получени отговори, а са изминали близо 2 години – на какво се дължат подобни разминавания?“ Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков.

Той цитира резолюцията на Европейския парламент, според която през изминалите месеци българските граждани са станали свидетели на голям брой твърдения за корупция по високите етажи на властта, някои от които пряко засягат и министър-председателя. „Това според нас е емблематичен пример за въпрос от висок обществен интерес, за който не можем да се информираме добре от настоящия доклад. Има твърдения, че записите са автентични, медиите тиражират теза, че разследване се  води по отношение на автентичността на записите, но не се разследва дали се съдържат данни за извършени престъпления. Казусът напусна България и носи имиджови вреди навън“, подчерта Божанков.

„Важна тема за нашето общество е разходването на публичен ресурс чрез обществени поръчки. Публичен дебат събуди поръчка за закупуване на два джипа от прокуратурата, според изисквания, които силно ограничават конкуренцията. Какво е становището Ви по този въпрос“, попита депутатът от левицата. Той подчерта, че казусът „Апартаментгейт“  не е намерил развитие в България и е станал обект на резолюцията на ЕП.  „Какво пречи да се стигне до обективната истина и ангажиране на отговорност?“, попита в тази връзка социалистът.

„Водят ли се разследвания  по отношение на превишаване на правомощия от органи на МВР по време на протестите? Станалата също публично известна тема – „Къщата за гости“, не фигурира в доклада Ви“, акцентира Божанков и обърна внимание, че това е казус, свързан с разходване на значителни европейски средства.

Pin It on Pinterest