Явор Божанков: 6 години ГЕРБ саботират прилагането на машинно гласуване

Изходът от тази политическа криза са честни и прозрачни предсрочни избори.

Това, което ГЕРБ искат да направят с изборното законодателство е за пореден път да отменят машинният вот. 6 години ГЕРБ „работят”, за да въведат машинното гласуване – или не искат, или не могат да го направят.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Явор Божанков по БТВ.

„Единствената задача на БСП в този изчерпан парламент е да гарантира честността на вота, за друго няма да осигуряваме кворум на тази делегитимирана власт. ГЕРБ искат да обезмислят машинното гласуване, като въведат и хартиен вот и по този начин ще имат възможности за манипулации”, подчерта Божанков.

Народният представител припомни, че председателят на ЦИК е подал оставка, защото Министерски съвет се опитва да вмени цялата отговорност от изборите  на ЦИК: „Трансперънси интернешъл“ се произнесе, че промените на ГЕРБ в Изборния кодекс поставят в риск доверието на гражданите в целия изборен процес. Абсолютно всяко едно становище на Обществения съвет към ЦИК е изключително негативно. Качеството на законопроекта е критично ниско и това ще доведе до криза в целия изборен процес.”

Божанков определи като връх на наглостта след 10 години управление и 6 години след приемане на машинното гласуване, Борисов и ГЕРБ  да поставят българите в положение: или машинен вот, или предсрочни избори: „Смесването на машини и хартия обезсмисля машините. Предимството на машинното гласуване е, че те елиминират недействителния вот, а той в България е огромен. 6 години ГЕРБ саботират прилагането на машинното гласуване.”

„След като пред очите на цяла България Конституцията бе изтъргувана за два плажа, сега големият въпрос е какво ще струва Изборният кодекс-язовир, езеро, планина? Какво ще добере ГЕРБ до тези 121 гласа?”, попита народният представител. Той допълни, че  ГЕРБ нямат легитимност да работят още и един ден, какво остава да променят изборни правила.

„Кой ще вярва в избори, проведени от правителство, което изкара народа на улицата? Караянчева каза, че ако машините бъдат дезинфекцирани, ще изгорят. Торбата с оправдания е голяма, но няма никакво значение, защото губи ценно време на България”, завърши Явор Божанков.

Pin It on Pinterest