Проф. Захари Захариев: БСП трябва да не губи своя политически разум и да даде вярната посока на обществения протест

В последните години БСП е изпаднала в безвремие по отношение на актуалните въпроси, които настъпват динамично в контекста на новото време

Делегатът на Градската конференция и член на Националния съвет на БСП в предаването „Софийска трибуна“ по радио „Фокус“

Изборът на Калоян Паргов за нов мандат начело на БСП-София е добър знак в контекста на посланията, отправени към 50-тия конгрес на левицата, обясни той, като отчете, че 14-та Градска конференция на БСП-София се е провела в малко необичайна обстановка.

„Първо от гледна точка на сложната ситуация в самата партия, а от друга страна – в условията на нарастващата динамика на политическото противостоене в национален мащаб. Всичко това не можеше да не окаже своето влияние и върху нашата конференция, но според мен Градската партийна организация на БСП в София с достойнство и чест съумя да бъде на висотата на изискванията на момента както по отношение на нейната ясна позиция за бъдещето на партията и посланията, които трябва да присъстват в работата на предстоящия 50-ти конгрес на социалистите, така и по отношение ролята и мястото на българската левица в тези политически протуберанси, които текат около нас през последните дни“, обясни проф. Захариев.

По думите му с избирането на Калоян Паргов за нов мандат начело на организацията, БСП-София е дала добър знак. „Калоян Паргов действително е едно от ярките лица в младото попълнение политически дейци не само в редовете на БСП, но и въобще в българското национално политическо пространство. Той е човек, който е израснал вътре в тази партия, но успоредно с това израства постоянно и по отношение на своята професионална ориентация и амбиции да бъде на висотата в сферите, в които работи“, поясни той, като отчете, че през последните месеци, в условията на много динамична и остро конфротационна дискусия вътре в ръководството на партията, Паргов се е изявил и като един от поддръжниците на виждането, че проблемите на БСП изискват действително нови идеи и подходи, а дискусията и противостоенето трябва да бъдат в сферата на политиките и идеите, а не да се превръщат в някаква гарнитура към чисто междуличностните амбиции и взаимоотношения в ръководството. 

Според проф. Захариев в последните години БСП е изпаднала в безвремие по отношение на актуалните въпроси, които настъпват динамично в контекста на новото време. „Но аз съм оптимист, защото съдейки по Градската конференция и по засилващата се дискусия вътре в редиците на самата партия, става ясно, че левицата е жива, мислеща и все още има ресурс да бъде динамичен фактор, който ще определя политическия живот и климат у нас“, посочи той.

Делегатът коментира и последния институционален сблъсък. „Целият проблем е, че БСП трябва да отстои своята автономност в тези противоречиви и сложни процеси на протести и желание за промяна, които текат. Имам предвид, че заедно на политическата сцена започват да излизат най-различни политически структури и успоредно с това започват да се изявяват определени политически претенции от страна на нови потенциални субекти. До голяма степен всичко това прави процеса бурен и ферментационен, който обаче все още не е ясно дали ще доведе до създаването на добро вино. Дано той отново да не доведе до създаването на оцет. Именно затова сега, в тази сложна обстановка, БСП първо трябва да не губи своя политически разум и да не се превръща отново в политически кръводарител на чужди проекти, но успоредно с това да даде вярната посока на обществения протест. Вярна посока означава първо оставка на това правителство, но и създаването на такава политическа амалгама и взаимоотношения между различни политически субекти в името на ясни програми правителствени цели, които да позволят създаването на един кабинет на политическия консенсус“, отбеляза проф. Захариев.

„Ако съумеем отново да влезем в час по история, то ще имаме всички шансове да бъдем непреодолима политическа сила, без която няма да може да се намери отговор на нито един от въпросите, които хората очакват от политическия елит на нашата страна. Нека да мислим за единение, но в името на ясно формулирани и добре обмислени цели по отношение на обществените очаквания и по отношение на бъдещето на БСП“, обобщи той.

Pin It on Pinterest