Проф. Ваня Добрева: Мая Манолова е борец и е подходяща за кмет

Калоян Паргов е един от най-сериозните съвременни политици, казва заместник-председателя на ГС на БСП – София

Проф. Ваня Добрева, която е член на Националния съвет на БСП, зам.-министър на образованието и науката в правителството на Сергей Станишев и народен представител от 41-вото и 42-рото Народно събрание коментира пред ПИК критериите за номиниране на кандидат за кмет на София от социалистическата партия по повод разкрития на ПИК, че Мая Манолова и Калоян Паргов засега са с най-много номинации, а не изборът на Нинова – Георги Свиленски.
Сред фаворитите на социалистите според нея обаче са Георги Свиленски и лидерът в столицата Калоян Паргов. Най-консенсусна фигура засега се очертавала действително омбудсманът Мая Манолова. Според Добрева проблемът не е цената на машините за гласуване, а милиардите, които ще похарчим безсмислено за закупуването на изтребителите Ф-16.

ИНТЕРВЮ НА СИМО РУСЕВ

– Проф. Добрева, кога, как и по какви критерии ще се излъчи кандидатурата за кмет на София от БСП?
– Тепърва ще се обсъжда. При нас уставът предполага че, първо, кандидатурите се предлагат от първичните партийни организации, след което те се обсъждат на партийни конференции. Това са висшите органи на отделните районни съвети на БСП. И в началото на септември общинският съвет ще обсъди всички постъпили кандидатури и ще приеме своето решение.

– В публичното пространство вече циркулират няколко имена. Дали Мая Манолова действително ще се опита заеме нова обществена позиция, защото изтича мандатът й на омбудсман?
– Аз смятам, че Мая Манолова е една много сериозна кандидатура, както и други имена, които наистина се появяват в пространството. Мисля обаче, че все още е рано да се говори за окончателна кандидатуpa. Да, наистина, Манолова е сериозна кандидатура. Смятам, че цялото й поведение през последните години като омбудсман показа, че тя е борец и може да отстоява интересите на гражданите, което е необходимо за един кмет на столицата.

– Това не влиза ли в противоречие с лансираната от кръговете около Корнелия Нинова и „Позита-но“ 20 кандидатура на Георги Свилен ски. който подаде своята оставка като председател на националния предизборен щаб след провала на вота за Европейски парламент?
– Пак казвам, в момента е рано да говорим за окончателна кандидатура, тъй като процесът на номиниране върви. Той не е приключил. Предстоят общинските и регионалните конференции. Така че всяко едно име трябва да бъде разглеждано под условие. Тепърва ще бъдат преценявани.

– Не би ли следвало обаче, тъй като става дума за София, да е водеща кандидатурата на градския председател Калоян Паргов?
– Аз смятам, че Калоян Паргов е един от най-сериозните съвременни български политици. Смятам, че той наистина има много големи качества, но в момента фигурата, която трябва да се излъчи и евентуално да поеме София, трябва да бъде много консенсусна, а не чисто партийна фигура. Защото проблемите, които виждаме, не могат да бъдат решавани и не са решени и заради партийните пристрастия на кмета досега. Така че наистина в момента една фигура, която е доказан професионалист, борец, която може да отстоява интересите на софиянци и да търси най-добрите за тях решения, смятам, че е най-подходящата фигура, която БСП може да подкрепи.

– Мислите ли действително, че ако отпадне машинното гласуване, избирателите ще загубят демократични права, а местният вот ще бъде по-рисков и опорочен?
– Всеки подход за гласуване, преди да породи „за“ и „против“, трябва все пак да има някаква история. Машинното гласуване ние го въведохме по-масово сега, по време на европейските избори. В следващия момент се отказваме от него. Възможно е на следващите парламентарни избори то отново да се върне. Т.е. не мога в момента да разбера какви са причините да се откажем от машинното гласуване, което действително има своите позитиви от гледна точка на повече обективност. Не намирам сериозни аргументи срещу това в момента, още повече че машините не бяха въведени поголовно и масово. Не разбирам защо трябва да правим крачка назад.

– Не е ли вярна тезата, че това удоволствие е скъпо, а и не се прилага в Европа, че едва всеки четвърти се възползва от възможността и това струва 65 лева при 77 стотинки от хартиена бюлетина?
– Много по-сериозният аргумент в момента, ако решим да пестим пари, защото сме най-бедната държава в Европейския съюз, е да не купуваме Ф-16. Това е безобразие.


Pin It on Pinterest