Проф. Румен Гечев: Престъпление е България да усвоява едва 1,56% от фондовете за наука на ЕС

„България усвоява едва 1,56% от фондовете за наука на Европейския съюз. Този факт има само едно определение – престъпление!“ Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на среща с ректори на висши училища и ръководството на БАН, организирана от Градския съвет на БСП – София. 
“Очевидно е, че Министерството на образованието трябва да има различна структура, да е организирано по друг начин, да няма „калинки“ в него, защото 1,56% усвояемост на европейските средства ясно показва, че нещо не е наред там“, коментира проф. Гечев. Той подчерта, че във „Визия за България“ и „Визия за Европа“ има предложение за държавно финансиране на дефицитни специалности. „Не би трябвало да даваме парите на данъкоплатците, за да обучаваме специалисти, които да подаряваме на други страни. Това е тема, която обсъждаме вече 15 години и решение няма. От 100 завършващи в България, 80 души напускат страната. Нека да видим какво можем да предложим на държавата като решение на този проблем. Разбира се, ние по никакъв начин не трябва да спираме нашите младежи да ходят, където пожелаят. Но нека да награждаваме тези, които остават тук“, каза още той. По неговите думи  вариантите за това са различни – не само с покриване на таксата за обучение и със стипендии, но и с договори за 7 или 10 години. „Държавата ги издържа, докато учат, след това им гарантира работно място и те остават тук. Българската държава има възможности да стимулира такива младежи“, категоричен е кандидатът за евродепутат.
Според проф. Гечев въпросът за поръчките от бизнеса и от държавата е много сложен. „В крайна сметка, държавата трябва да си напише домашното – да разработи и да публикува програма с хоризонт 10-15-20 години на развитие, за да видим какви специалисти ще са необходими“, посочи той. Според него трябват общи рамки, не детайли, защото да разчитаме само на това какво ще поръча бизнесът в понеделник или другия месец, не е нормално. „Важно е да бъде направена комбинация, защото е прекалено рисково да подчиним цялото образование на изискванията на бизнеса. Ние ще настояваме, като депутати, и в европарламента да бъде формулиран принцип, чрез който да се стимулират учените и преподавателите. В България това може да стане чрез въвеждане на минимални работни заплати, така както изисква европейската квалификационна рамка“, обясни проф. Румен Гечев.
 
купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest