Проф. Огнян Герджиков: Борисов е под ръка – разследват го, Божков е далечен

проф. Огнян Герджиков, председател на 39 НС, служебен министър-председател през 2017 г. в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб, заяви позиции по следните теми: 

Служебен премиер на правителството; Промените в ИК 

“Ще ставате ли служебен премиер на новото служебно правителство?” попита водещата. Проф. Герджиков отговори, че има предостатъчно подходящи хора за този пост, от които може да избере президентът Радев и не е необходимо историята да се повтаря. Герджиков заяви, че Радев не е разговарял с него по този повод.  

“Как оценявате великото деяние на този 45 парламент, който промени радикално Изборния кодекс?” попита Беновска. “Наистина е забележително това деяние, в рамките на 8 пленарни заседания да направи една много сериозна корекция на изборните правила. Аз все си мисля, че ако тръгнете със 180 км/ч в центъра на София, включително и завоите, шансът да не катастрофирате е 0,0001. Така е и с този изборен кодекс” коментира проф. Герджиков и подчерта, че прибързаните действия водят до катастрофа, а това е тежък грях на законодателя, защото такива промени се правят бавно. 

Машинното гласуване; ДПС в с. Сърница 

“Кой е диригентът? Това в полза на президента Радев ли е?” попита водещата. Проф. Герджиков отговори, че не знае. Беновска припомни, че проф. Михаил Константинов от години говори за непопулярността на машинното гласуване в света. Проф. Герджиков коментира, че частично го има, но Германия е отхвърлила този начин на гласуване с решение на Конституционния съд, както и Нидерландия. “Такова машинно гласуване на национален мащаб няма. То крие твърде много рискове” смята проф. Герджиков. Беновска припомни, че при въвеждането на машинното гласуване на европейските избори в с. Сърница, което е близко до сърцето на председателя на ДПС – Мустафа Карадайъ, всички са гласували машинно и не е имало нито един невалиден глас. Проф. Герджиков иронично коментира, че това показва колко са се погрижили структурите на ДПС, за да обучат своя електорат. Председателят на 39 НС разказа, че тогава е питал Лютви Местан как така имат толкова високи резултати там и отговорът е бил, че гражданите са припознали програмата на ДПС и са я харесали. Проф. Герджиков коментира, че това звучи много убедително на фона на неграмотността в населеното място. “Има версия, че ДПС печели от машинното гласуване, защото полуграмотни, неграмотни в Турция трябваше да попълват декларации, за да гласуват, но те не могат да си ги напишат. “Те не могат ни да пишат, ни да четат, но ще определят как да се управлява нашата мила родина” подчерта проф. Герджиков. 

Българите в чужбина; Гласуване по пощата 

“Трябва ли да гласуват българите в чужбина?” попита Беновска. Проф. Герджиков смята, че има известна логика в това, че тези хора отдавна не живеят в България и т.н., но в крайна сметка са български граждани и щом имат потребност да гласуват, то не трябва да бъдат лишавани от тази възможност. “Въпросът е как да стане така, те наистина да упражнят правото си на глас, без да струва безумно скъпо, безумно усложнено…” коментира председателят на 39 НС. “Защо се страхуваме от гласуване по пощата?” попита Беновска. Проф. Герджиков също изрази своята изненада от страха от разкриване тайната на вота. 

Бойко Борисов на 3-ти май; Национален или партиен интерес; НДСВ – ДПС 

Беновска пожела да бъде излъчено видео от заявление на Бойко Борисов на 3-ти май по повод страховете на новопостъпилите в 45 НС и на някои от старите налични да поемат управлението. За това казвам стоим и имате ли нужда от нас – имате. Нямате – животът и демокрацията така са определили. Пет партии можеше да направят кабинет още преди 20 дена и да сте забравили за нас, а не да се оправдават – дайте по-бързо да върнем мандата, казва Нинова, защото Борисов продължава да управлява. Абе не управлявам, ма, седя си и искам да ме пуснете. Вие не ме пускате зорлем, защото не можете, не знаете, не носите отговорност, страх ви е. Това е страх. Благодаря ви“, завърши Бойко Борисов. Проф. Герджиков заяви, че Борисов в известна степен е прав. “При нас партийният интерес е над националния. Ние нямаме коалиционна култура. Това жестоко ни липсва. Развитите демократични държави съумяват да намерят общите допирни точки, да направят коалиция. Ние не можем да го направим” подчерта председателят на 39 НС и заяви, че единствено НДСВ го е направила през 2001 година, когато не е достигал 1 глас за абсолютното мнозинство. “Тогава трябваше да търсим коалиционен партньор. Обърнахме се към СДС, които бяха наш естествен съюзник, но подадената ръка не я приеха. Тогава тръгнахме да търсим кой ще бъде с нас. Това беше ДПСТази коалиция беше страшно важна за България, защото тя даде възможност ние да се подготвим за членство в ЕС и да влезем в ЕС от 1 януари 2007 година. Ако тогава бяхме върнали мандата, можеше още да не сме в ЕС. Така че ние жертвахме партия НДСВ в името на България” коментира проф. Герджиков. Беновска подчерта, че са имали шанс да управляват в световен разцвет, макар че Н.В. Симеон Сакскобургготски не е успял да оправи държавата за 800 дни, но бизнесът и чуждестранните инвестиции са били в своя разцвет. Проф. Герджиков коментира, че ако бизнесът бъде попитан кога най-добре е работил, отговорът ще е – по времето на НДСВ.  

Предсрочни избори; Комисията на Мая Манолова и Илчовски; Васил Божков 

“Гледайки напред какво провиждате? Чакат ни, може би, дай Боже, едни, но май няма да са, предсрочни избори. Дай Боже, да не станем в хипотезата на Белгия и Израел – 600 дни по 2 години и двете държави са със служебни правителства” попита Беновска. Проф. Герджиков коментира, че в Израел за 5 пъти ще се опитват да съставят кабинет в рамките на 2 години, въпреки това Израел и Белгия са много подредени държави, които нямат особен проблем, защото имат основа, закони, които не променят по време на играта, в тях се инвестира и могат да продължават с тази политическа криза още без да се усети. 

“Бенямин Нетаняху го обвиняват в корупция, в сто смъртни грехове и т.н.. Сравним е с Путин по авторитет и осанка. Това един човек, който наистина знае какво прави” каза Беновска. Герджиков коментира, че всеки, който се задържи по-дълго във властта е обвиняван. “Сега Борисов го обвиняват и него във всички смъртни грехове. Комисията на Мая Манолова в две заседания направи комедия дел арте. Дойде един зърнар от Северна България Илчовски и разказа някакви неща за кюлчета, за Мата Хари, плеймейтки, заплахи, напояване и всичко ей, така, като гювеч” каза Беновска и добави, че снощи са решили да дадат тези неща на прокуратурата. Проф. Герджиков подчерта, че това е работата на прокуратурата и няма лошо. Водещата коментира, че е интересно откъде е дошъл Илчовски, който е намесил и Иван Ангелов от “Градус” и е разказал за плейметка, която била при Борисов и струвала 5 000 лева, а пък Иван Ангелов и Цоло Вутов му подарявали кюлчета. Водещата подчерта, че комисията се занимава с Борисов, но не е посмяла да го извика. Проф. Герджиков каза, че той и без това не би отишъл. Беновска отбеляза, че същата комисия не се занимава с Васил Божков. Председателят на 39 НС каза, че Борисов е под ръка, а Божков е далечен. Водещата прочете публикация на Божков, която гласи, че първият сигнал за рекет и изнудване от Борисов е бил подаден от него преди година в официална форма до прокуратурата, НС и всички официални институции, с който да бъде вкаран в затвора. “Не следваше ли да погледнат какви сигнали има преди това?” попита Беновска. Проф. Герджиков коментира, че това е основна дейност на прокуратурата и такива комисии нямат правна стойност. Той разказа как за него се е говорило, че има хотел, вилно селище, но още не ги е виждал. “Покрай истинските случаи вървят такива партенки” подчерта Герджиков.  

Специализираната прокуратура и специализираният съд; ВКС; Алексей Петров; Лозан Панов 

“Закриването на специализираните прокуратура, съд … какво става? Пак Божков някъде се прокрадва сякаш. Какво ще стане чисто юридически?” попита Беновска. Проф. Герджиков коментира, че се говори как тези специализирани органи действат поръчково, бавели дела, но той се е опитал да направи справка дали има отменено решение от ВКС – няма нито едно. “Следователно и ВКС е замесено в цялата тази схема. Трябва тогава и ВКС да закрием, а ВКС е начело на цялата съдебна система. Затова цялата съдебна система трябва да закрием. “Какво ще стане с делата?” попита водещата. Проф. Герджиков каза, че ще се започне отначало, ще бъдат пренасочени към съдилищата. Беновска подчерта, че такъв е казусът с делата Алексей Петров след смяната на Румяна Чаналова. “Защо го направиха? Защото се говори, че искат да прикрият големите обвиняеми бизнесмени. Може би, това е форма на прикритие” коментира водещата. Според Герджиков това звучи абсурдно. 
“Къде беше това изменение, че и действащи магистрати могат да се кандидатират? Говори се, че това е Лозан Панов – той да се кандидатира, докато е председател на ВКС, за президент” каза Беновска. Герджиков каза, че е изпуснал тази новина.  

Слави Трифонов 

Проф. Герджиков сподели, че е издал нов учебник по търговско право. Беновска му предложи да напише сценарий за един сериал, а тя ще бъде режисьор. “Политиката променя света и живота ни бързо, но за кратко, а изкуството променя света и живота ни бавно, но за дълго. Скачам рязко – Слави Трифонов – прекрасен шоумен, водещ, екипът му е страхотен. Такива надъхващи песни. Музикантите, композиторите, сценаристите му, поетите, всичко му е на 10. Обаче, в едно интервю, преди години правихме с него, аз го подкокоросвах да стане политик и той каза – не може да си пенкилер и сега сам го доказва – “Ако аз съм добър шоумен, това не означава, че мога да стана и добър политик”” коментира Беновска. Проф. Герджиков се съгласи и каза, че тази област не е за него, а и не е и много здрав.  

Какво ни очаква? 

“Какво ни очаква сега? Тези предсрочни избори на 11 юли?” попита Беновска. Герджиков коментира, че резултатът ще е “+/- нещо и половина”. “Няма да се учудя просто да влезем в една продължителна политическа криза” каза проф. Герджиков и смята, че след тези избори пак ще е неуспешно съставянето на кабинет, ще има още избори и служебен кабинет. 

Духът и икономиката; Фолксваген  

“Как ще се отрази това на духа ни и на икономиката? Чакахме ли Фолксваген да дойде тук, ще дойде през крив макарон…” попита Беновска. “Не вярват на нашата правна система. Имахме огромния шанс. Страна членка на ЕС, за разлика от Турция. Нямаме тези проблеми с граждански права, както в Турция и просто си спеше да бъде в България, обаче, немците знаят какво е у нас дереджето, че законите са ни мислени-недомислени и най-вече, че се сменят ден през ден” коментира Герджиков

Камелия Нейкова, Ива Митева и изборният кодекс на Манолова 

Камелия Нейкова, която беше назначена, тя е добър специалист в тази област, добър юрист е, познавам я отдавна, но до мен вчера от достоверен източник достигнаха сведения, че тя и Ива Митева са писали изборния кодекс на Мая Манолова, в което няма нищо лошо” каза Беновска. Проф. Герджиков коментира, че това не е престъпление, но въпросът е в качеството, а то не може да бъде високо, щом е прибързано. 

Беновска сподели своите опасения, че на новите избори ще има отлив от гласуване, по-възрастните хора ще се уплашат от машините. Проф. Герджиков смята, че това е единият проблем, а освен това навлизаме и в летния сезон, идва финалът на европейското първенство и т.н. 

Мораториум върху оперативната дейност на правителството на Борисов 

“Мораториумът, който наложи този парламент върху решенията на Борисов, но той не го изпълни, ще бъде ли валиден чисто правно върху служебния кабинет?” попита Беновска. Проф. Герджиков каза, че това е удар във въздуха и мораториумът по решение на НС върху оперативната дейност на правителството на Борисов е атакуван в КС и вероятно ще бъде отменен, а и изборният кодекс е внесен в КС. Проф. Герджиков каза, че не може законодателната власт да забранява дейността на изпълнителната власт. 

“Най-важното е да не губим вяра, защото загубим ли вяра – всичко останало губи смисъл. Нека да не губим оптимизма си и повече да мислим за България!” призова проф. Герджиков 

Така завърши разговорът между проф. Огнян Герджиков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 8-ми май 2021 година. 

Pin It on Pinterest