Проф. Михни Люцканов: Недостатъчната информираност неглижира мерките срещу чумата по свинете

В случая с африканската чума по свинете у нас е налице недостатъчност на действията по отношение на информираността на ветеринарите по места, на фермерите по места, изобщо на всички хора, които се занимават с животновъдство, а и на обществото като цяло.

Недостатъчната информираност веднага предполага неглижиране на част от тежките мерки, които са необходими за предотвратяване на такива епидемии. Това каза в предаването „Преди всички“ проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора и член на ИС на ПП АБВ, във връзка с усложняващата се ситуация в страната по отношение на развитието на заразата.

„Ситуацията е повече от сериозна, защото сме свидетели на тежка епидемия, в която са въвлечени вече и индустриални свинеферми. Въпросът е как са се появили пробойни в биосистемата. Големият въпрос е защо се получи така, че през последните 7-8 години страната ни е почти в перманентно състояние на епидемии по животните“.

По думите на проф. Люцканов загробването на животните ще доведе до бързо ликвидиране на вируса в самия животински материал и това едва ли ще предизвика сериозна опасност за разпространение на болестта. Той подчерта, че изборът на местата за загробване зависи от експертното мнение на еколозите.

ИНТЕРВЮТО С ПРОФ. МИХНИ ЛЮЦКАНОВ МОЖЕТЕ ДА ЧУЕТЕ ТУК

Pin It on Pinterest