Проф. Мариела Модева: Корупционните практики в управлението лишават българското образование и наука от свеж ресурс

„Корупционните практики в управлението лишават българското образование и наука от свеж ресурс“. Това заяви проф. Мариела Модева, кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“ по време на срещата. 
“Моя кауза в тази кампания, а и ако имамвъзможност и в ЕП, е преодоляване на академичното неравенство. То се изразява в различните ставки на българските учени, които участват по проекти на различни европейски програми. Това е допуснато още при договарянето на критериите, които България е поставила като участник в тези европейски програми“, каза още тя. По нейните думи във “Визия за България” са заложени мерки и предложения, които правят възможно български учени и изследователи да са равнопоставени на европейските си колеги в европейското образователно научно пространство. „Ще настояваме за увеличаване на средствата по програма „Хоризонт 20/20″ и за двойно увеличаване на бюджета на успешната програма “Еразъм +”, като тук обаче това трябва да бъде съчетано и с национални мерки“, допълни кандидатът за евродепутат. Тя поиска да се отделят и повече средства за Фонд научни изследвания, като сега те са около 14 млн. лв. „Нека да станат поне 25-30 милиона, което е напълно постижимо, както и увеличаване на процента от БВП, който се отделя за научни изследвания, развойна дейност и иновации“, каза още тя.
Като друг проблем кандидатът за евродепутат посочи усвояването на средствата по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Друг важен елемент, според проф. Модева, е да бъде направена много сериозна проверка и мониторинг на системите за управление и контрол на европейските средства. “Това са публични средства. В момента, в който се индикират корупционни практики или тези средства се отделят и се дават на определени кръгове само, ние лишаваме мнозинството от българските и научни изследователи, и разбира се преподаватели във висши учебни заведения. Изследователите от БАН са лишени от един свеж ресурс, без който ние не можем да бъдем конкурентоспособни“, коментира проф. Модева. Тя е категорична, че е нужно засилване на връзката между науката и бизнеса. „В България участието на бизнеса в научно-изследователска дейност е изключително ниско. В този смисъл ние предлагаме и една друга мярка, която може да се доразвие на базата на това, което и във „Визия за Европа“ сме казали. За докторантските стипендии ние можем да разделим нещата по равно – 50% публично финансиране и 50% финансиране от бизнеса. И следователно обвързване на научните изследвания, които те провеждат, с директно приложение в практиката. Това също е голяма слабост”, посочи тя.
Проф. Модева обърна внимание и на темата за иновациите. “Те няма как да станат без равнопоставеност на всички елементи от триъгълника на знанието, което означава образование, наука и тогава иновации“, обясни тя. По нейните думи трябва да се намерят формули за стимулиране на този вид изследвания. „Защо да не отворим нашите изследователски организации и за учени от чужбина, което първо ще повиши качеството, второ ще създаде възможност за много добри интеграционни връзки и съвместни изследвания, а ще даде възможност и на българските учени да работят на международно ниво в такива екипи”, коментира кандидатът за евродепутат.
 
купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest