Проф. Мариела Модева: Ако се поставя акцент върху културата, успехите ще бъдат много повече

„Моя кауза е подкрепата на „Културния чек” в Европа. Той дава достъп на младия европеец до култура и културно съдържание, а културата създава мостове на толерантност и диалог. Затова считам, че е важно да се поставя акцент върху културата”.
Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България” Мариела Модева по радио „Фокус”. По думите ѝ трябва да приемаме средствата за култура като инвестиция, а не като разход. Тя обърна внимание на програмата „Творческа Европа” и каза, че левицата ще настоява след 2020 година да се увеличи нейният бюджет.
„Добре е хората, които идват в Европа, бягайки от военни конфликти, да бъдат интегрирани в европейската среда – важно е те да уважават европейските ценности, без да бъдат анулирани собствените им културни различия”, каза още професор Модева. По думите ѝ Европа има възможност да съхрани своето разннообразие през културно изразяване. „Културата трябва да присъства във всички европейски програми. Тя трябва да бъде извеждана като приоритет, защото е предпоставка за по-образовано общество. Тогава няма да ги има споровете – дали да имаме повече Европа, или Европа на нациите”, изрази мнение Модева. По мнението ѝ културата често остава в периферията, а това е една от причините да няма добър диалог в Европа. „Ако се поставя акцент върху културата и тя бъде превърната във важен фактор в рамките на ЕС, успехите ще бъдат много повече”, коментира кандидатът за евродепутат.
„Вниманието на институциите и обществото трябва да бъде насочено към съхраняване на нашето културно наследство. Ако едно общество няма отношение към културното си наследство, няма как да се справят само институциите”, заключи Модева. 
 
купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest